luni, 27 iunie 2011

Autoritatile braziliene au descoperit in Amazon un nou trib care nu a avut niciodata contact cu lumea civilizata

Autoritatiile din Brazilia au confirmat existenta unui populatii izolate in padurea amazoniana, dupa ce tribul format din aproximativ 200 de persoane a fost reperat din satelit, scrie DailyMail.
Cititi si: Targu-Mures: APM si Directia Silvica si-au impartit ariile protejate din judet
Initial, in zona de sud-vest din apropierea granitei cu Peru au fost identificate trei luminisuri mari, dar existenta tribului a fost atestata dupa mai multe expeditii cu avionul in cadrul carora s-au obtinut mai multe informatii.
Autoritatiile locale folosesc avionul pentru a evita pertubarea grupurilor izolate.
In Brazilia exista o politica prin care este interzis contactul cu astfel de triburi, dar care prevede, de asemenea, luarea de masuri pentru a preveni invazia pamanturilor care le apartin si conservarea autonomiei lor.
Agentia nationala care se ocupa de acest fenomen, Funai, estimeaza un numar de 68 de astfel de triburi care traiesc in Amazon.
Cel mai recent trib descoperit traieste in patru constructii mari, acoperite cu paie, si cultiva porumb, banane si arahide.
Comunitatea traieste langa granita cu Peru, in rezervatia Vale do Javari, care are aproape suprafata Portugaliei si gazduieste cel putin 14 astfel de triburi.
Potrivit agentiei Funai, observatiile preliminare indica existenta unei populatii care apartine grupului de limbi pano, ce se intinde din Amazonul brazilian pana la jungla peruana si boliviana.
In afara de cele 14 triburi, Funai a indentificat inca opt triburi prin intermediul imaginilor din satelit si al expeditiilor.
Cultura si chiar viata celor 2.000 de persoane care traiesc in rezervatia Vale do Javari este amenintata de activitati ilegale de pescuit si vanatoare, exploatari forestiere si miniere, dar si de defrisari, activitati misionare si traficul de droguri, potrivit coordonatorului Funai pentru rezervatie, Fabricio Amorim.
Share Sursa: Gandul
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Pana in 2020 statele UE trebuie sa reduca consumul de energie cu 20%

Strategia UE de combatere a schimbarilor climatice este structurata in jurul a trei obiective care trebuie atinse pana in 2020: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, obtinerea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile si reducerea consumului de energie cu 20%.
Cititi si: In 10 ani, costurile energiei verzi pot ajunge la 10 miliarde euro
Desi lucrurile evolueaza conform planului in cazul primelor doua obiective, nu acelasi lucru se poate spune despre reducerea consumului energetic. Daca nu se iau masuri, consumul de energie se va reduce doar cu 10%. Pentru a recastiga terenul pierdut, Comisia propune masuri obligatorii de imbunatatire a eficientei energetice Astfel, furnizorii de energie vor fi invitati sa-si incurajeze clientii sa faca economie de energie, urmand ca volumul vanzarilor sa se reduca anual cu 1,5%. De exemplu, ar putea sa-i ajute pe proprietarii de locuinte sa imbunatateasca eficienta sistemelor de incalzire, sa monteze geamuri duble si sa izoleze acoperisurile. Guvernele ar putea propune modalitati alternative prin care s-ar putea obtine aceleasi rezultate, cum ar fi programe de finantare sau acorduri voluntare cu furnizorii.
Alte masuri elaborate de expertii Comisie Europene impun:
• guvernelor reducerea anuala a consumului de energie prin renovarea a cel putin 3% din cladirile institutiilor publice si respectarea criteriului eficientei energetice la achizitionarea bunurilor si serviciilor
• consumatorilor sa li se ofere gratuit mai multe informatii despre consumul propriu de energie, care sa le permita o mai buna gestionare a acestuia
• intreprinderilor mari sa se supuna unor audituri care sa identifice modalitati de reducere a consumului. Intreprinderile mai mici vor fi stimulate sa procedeze la fel
• autoritatilor nationale de reglementare sa ia in considerare criteriul eficientei energetice, in special cand aproba taxele de retea.
Guvernele vor trebui sa monitorizeze si eficienta noilor centrale electrice si sa promoveze recuperarea caldurii reziduale. Statele membre UE trebuie sa aprobe aceste masuri, care vor face parte integranta din viziunea pe termen lung menita sa transforme Europa intr-o economie cu emisii scazute de CO2, dar in egala masura competitiva. In 2014, Comisia va evalua daca UE a recuperat handicapul si daca va putea sa indeplineasca obiectivul de reducere a consumului energetic cu 20%. La nevoie, va inainta o noua propunere care sa stabileasca obiective obligatorii la nivel national.
Share Sursa: Libertatea
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Enel, fara aviz pentru termocentrala de un miliard de euro

Consiliul Parcului Natural de la Galati a refuzat sa emita acord de mediu pentru uzina pe care Enel vrea sa o ridice pe malul Dunarii. Solicitarea Enel de a primi avizul pentru o investitie de un miliard de euro a fost refuzata pe motiv ca proiectul nu respecta aceleasi norme de mediu ca termocentrala din Italia.
Cititi si: Administratorul Parcului natural “Lunca Joasa a Prutului” se opune construirii termoelectrocentralei Enel, la Galati
Termocentrala pe carbune, pe care compania italiana Enel vrea sa o construiasca in Zona Libera Galati, a primit al doilea aviz negativ din partea celor 11 specialisti ai Consiliului Stiintific al Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului Inferior”. Cu noua voturi impotriva si doua abtineri, termocentrala ramane doar la stadiul de proiect, deoarece aprobarea organismului mentionat este, potrivit legislatiei romanesti, absolut necesara pentru demararea lucrarilor.
Ion Stefan, administratorul Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului Inferior”, a declarat ca, totusi, avizul poate fi schimbat daca firma italiana va asigura garantii ca nu va polua zona: „Decizia noastra a fost transmisa catre Zona Libera, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si in Italia, conducerii Enel. Noi am precizat ca nu suntem impotriva investitiilor, ci doar a poluarii”.
Administratorul Parcului Natural spune ca ceea ce l-a determinat sa se opuna construirii termocentralei de la Galati a fost o vizita pe care a facut-o termocentralei-surori de langa Roma. „Am fost in Italia si am vizitat centrala Enel. M-am convins ca avizul nu poate fi favorabil in conditiile actuale. Sunt mari diferente”, a explicat Stefan.
Pentru ca termocentrala sa fie totusi construita, companiei italiene i se sugereaza sa refaca planul de investitii de la Galati. „Daca vor revizui planurile, compensand cu ceva precum un parc – asa cum au facut in Italia, unde au un proiect similar – si daca vor avea depozite de cenusa inchise ca acolo, iar barjele care vor transporta carbunii vor fi acoperite, atunci se schimba datele problemei. In conditiile actuale, nu stam de vorba”, a mai precizat administratorul Parcului Natural.
Faptul ca Enel a primit inca un aviz de mediu negativ nu-i descurajeaza pe cei din conducerea Zonei Libere Galati, unde compania vrea sa construiasca termocentrala. „Este adevarat ca s-a emis un aviz negativ. Noi insa vom merge mai departe pentru obtinerea autorizatiei de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal, din partea Agentiei Regionalei pentru Protectia Mediului. Avizul Consiliului Stiintific nu ne impiedica sa cerem autorizatia de Mediu. Decizia finala se ia la ARPM”, a spus Claudiu Branzan, directorul adjunct al Zonei Libere.
Zona Libera sustine proiectul
De altfel, intrega conducere militeaza pentru proiect.„Aceasta investitie dezvolta cumva pe orizontala si mediul de afaceri local. Numai daca stam sa ne gandim la banii din impozite care vor merge la Consiliul Local, dar si la locurile de munca ce vor fi create. Chiar nu conteaza toate aceste lucruri?! Mai lipseste ca si zona industriala sa fie transformata in arie naturala protejata”, a spus Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galati. Enel a concesionat in 2007 o suprafata de 43 de hectare aici, iar daca proiectul cade, administratia se vede in situatia de a-si pierde principalul client.
Conducerea Agentiei Regionalei pentru Protectia Mediului Galati sustine ca nu vede o problema in acordarea avizului, dupa acordul administratiei Parcului Natural. „Nu sunt probleme de mediu. Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie”, a argumentat in legatura cu acest proiect Carmen Sandu, directorul ARPM. Ion Stefan a declarat insa ca se va opune in continuare proiectului Enel in cazul in care compania nu va implementa aceleasi programe de protectie a mediului ca si in tara de origine, respectiv Italia. „Nu putem accepta diferentele care se fac, de la cer la pamant. Eu sunt administrator din partea Ministerului Mediului, eu nu trebuie sa inghit orice si nici nu am de gand sa fac asta”, a spus Ion Stefan.
Conducerea companiei italiene ENEL a transmis, printr-un mail, ca nu doreste sa comenteze disputele legate de realizarea proiectului pana cand toate procedurile legale nu vor fi parcurse.
Mega-termocentrala
Potrivit proiectului furnizorului de energie, pe santierul termocentralei de la Galati ar urma sa lucreze peste 2.000 de persoane. Dupa ce se vor finaliza lucrarile, care vor costa un miliard de euro, in jur de 300 de oameni vor supraveghea functionarea centralei dotate cu aparate automatizate de ultima generatie. Termocentrala va avea doua generatoare, de 700 – 900 de megawati fiecare si va functiona pe baza de carbune adus din Ucraina. Energia electrica produsa va fi exportata. Investitia va fi derulata de grupul italian Enel si de firma Global International 2000 din Bucuresti, responsabila cu ridicarea uzinei.
Share Sursa: Adevarul
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Comisia Europeana spune stop risipei de energie

Un nou pachet pentru cresterea eficientei energetice a fost lansat saptamana trecuta de Comisia Europeana, de data asta el putand sa devina obligatoriu
Cititi si: Un impuls puternic dat economiilor de energie si eficientei energetice
Alarmata de cresterea preturilor la combustibili sI de un grad tot mai ridicat de dependenta de importuri, Uniunea Europeana incearca sa-si ajusteze consumurile energetice in primul rand pe seama economisirii. Romania, care are una dintre cele mai ridicate intensitati energetice la nivelul Uniunii, lucreaza de zor la un nou Plan National de crestere a eficientei energetice, fara a sti insa cine raspunde de aplicarea lui, din ce resurse va fi finantat si cine vor fi principalii beneficiari.
Tarile dezvoltate ale Uniu­nii Europene au luat pri­mele masuri de crestere a eficientei energetice inca din anii ’70, odata cu declansarea primei mari crize a petrolului. Nu intam­plator, in momentul de fata, decalajul intre tarile din vestul Eu­ropei, in ceea ce priveste intensita­tea energe­tica raportata la unitatea de Produs Intern Brut, este de 5-6 ori mai mica fata de tarile Europei rasaritene, in conditiile in care Di­rectivele Comi­siei Europene nu erau obligatorii pentru statele mem­bre, iar tinta propusa pana in 2014 (crestere a eficientei energeti­ce cu 20%) este pe cale de a fi ratata. Noul Pachet de crestere a eficientei energetice, aprobat sap­ta­mana trecuta de Comisia Euro­pea­na si pre­zen­tat in toate tarile membre, adu­ce o serie de noutati in ceea ce pri­veste acest domeniu, in primul rånd prin delegarea unor responsa­bi­li­tati catre companiile private din sec­to­rul energetic si in al doilea rand prin posibilitatea ca Directiva sa de­vina o­bligatorie pentru toate statele membre. De la faza de recomandare, no­ua politica a Comisiei Europene tre­ce la faza imperativa, tinand sea­ma de estimarile privind cererea de e­ner­gie pana in 2020 si dependenta de importuri, care va creste de la 84 la 93% (in domeniul pe­tro­lului) si de la 62 la 80% (in domeniul gazelor na­turale). Nu in ul­­timul rand, daca nu si-a atins o­biectivele in ceea ce pri­­veste intensitatea energetica, Co­mi­sia Euro­pea­na este decisa sa res­pecte cu strictete tintele propuse pentru re­ducerea emisiilor de CO2, si cres­terea ponderii energiei regenerabile, pana in 2020. Se estimeaza ca noul pachet de crestere a eficien­tei energetice ar putea aduce eco­no­mii la bugetul comunitar de circa 200 de miliarde de euro anual si pes­te doua milioane de locuri de mun­ca.
Obligatii multe, bani putini
Cel mai mare potential in do­meniul cresterii eficientei energe­tice provine din sectorul industrial si cel rezidential. Daca in pri­mul caz, ma­surile efective de cres­te­re a eficientei revin indeosebi inves­ti­torilor pri­vati, interesati de redu­ce­rea costu­ri­lor si de cresterea productivitatii, in schimb, in cel de-al doi­lea caz mare parte din sarcina revi­ne autoritatilor locale si consu­ma­torilor finali de e-ner­gie (popu­latia). Plecand de la aceste conside­rente, noua Directiva de crestere a eficien­tei energetice isi propune ca numai din sectorul rezidential sa realizeze economii de circa 60%, comparativ cu consumul actual, in conditiile unui grad de renovare al cladirilor publice de 3% pe an. Com­paniile de servicii energetice vor fi pilonul principal al punerii in aplicare a Directivei, in situatia in care aceste companii pot proveni chiar din randul produ­catorilor, distri­bui­torilor si furnizorilor de ener­gie. Pa­re un paradox sa ceri, spre exemplu, unei companii care vinde energie electrica sau gaze naturale sa-si con­vinga clientii sa con­sume mai putin si mai eficient, dar Di­rec­tiva tocmai asta face, stabilind chiar si un procent de eco­nomisire de 1,5% pe an pentru toate compa­ni­ile energetice care au in por­tofo­liu consumatori fi­nali. Un capitol aparte este destinat sectorului de termoficare si al coge­nerarii de inal­ta eficienta, au­torita­tile de re­glementare in domeniu fiind obligate sa prezinte planuri pe o durata de zece ani, care sa duca la creste­rea eficientei cu cel putin 10 procente. Pentru sectorul industrial, marile intreprinderi vor fi obligate sa rea­lizeze audituri energetice, in urma carora sa vina cu masuri concrete de eficientizare a consu­mu­ri­lor energetice. „Exista foarte multe obligatii in noua Di­rectiva, dar si oportunitati de afa­ceri”, spu­ne Tu­dor Constan­tinescu, consilier principal in cadrul Di­rectiei Gene­rale pentru Energie din Comisia Eu­ro­pea­na. Deocam­data oportunita­ti­le sunt mai putine, caci fondurile ne­ram­bursa­bi­le puse la dispozitia ta­rilor membre pentru cresterea eficientei energetice sunt inca putine, de ordinul a cel mult un miliard de euro. Situatia se va putea schimba insa in viitorul apropiat.
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Im­potriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va initia in justitie o actiune colectiva pentru sprijinirea inventatorilor, artistilor,…
La strategii ne pricepem, nu si la punerea lor in aplicare
Romania a realizat primul Plan national de crestere a eficientei e­ner­getice imediat dupa aderarea la Uniu­nea Europeana si lucreaza de zor la actualizarea celui de-al doilea Plan national. Din pacate, dupa desfiintarea Agentiei pentru Con­ser­varea Energiei, am ramas campioni doar la capitolul adoptarea le­gisla­tiei si repetenti la implemen­tarea ei efectiva. Realitatile de la ca­re pornes­te tara noastra sunt mult mai im­perative decat cele din ran­dul tarilor europene dezvoltate. In momentul de fata, intensitatea e­ner­getica in Romania este de a­proa­pe 4 ori mai mare decat media Uniu­nii Europe­ne, calculata la rata de schimb. In­tensitatea energetica este un indicator care arata raportul dintre consumul total de e­ner­gie si produsul intern brut, in func­tie de aceasta pu­tandu-se de­ter­mi­na consumul total de resurse primare. Romania are unul dintre cele mai ridicate grade de intensitate energetica din Euro­pa, ceea ce in­seamna, intre altele, ca produce la costuri ridicate si consu­ma ineficient energia, sau o risipes­te. La ni­ve­lul anului 2001, an care a stat la baza strategiei de crestere a eficien­tei energetice, consumul a­nual de energie primara pe cap de lo­cuitor era de 2.404 kwh, in con­di­tiile in care industria si sectorul re­ziden­tial erau principalii consumatori de energie. Intensitatea energiei pri­mare era in aceste conditii de 1,5 ori mai mare decat in zona UE, iar intensitatea energiei finale de 1,25 ori mai mare. Daca ne rapor­tam la cursul de schimb de atunci, aceste valori ale intensitatii energe­tice sunt insa mult mai mari. Dupa zece ani aceste date sunt aproape neschimbate, in ciuda faptului ca au fost de­marate programe de reabilitare termica a cladirilor atat pe segmentul cla­dirilor de locuit, cat si pe cel al cladirilor publice. De altfel, autori­tatile locale nu dispun de o legislatie care sa le permita utilizarea de fonduri pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor publice, acesta fi­ind si unul din motivele pentru care consumurile de energie sunt inca foarte ridicate.
Economii care s-ar fi putut realiza
Conform primei strategii de crestere a eficientei energetice in perioada 2004-2015, care ia in considerare si schimbarile aparute dupa anul 2001, economia maxima de resurse primare ce se poate obtine prin considerarea valorilor maxime ale potentialelor economice de eficienta energetica la consumatorii finali, precum si in sectorul de alimentare centralizata cu energie termica, este de aproximativ 11.031 mii tep (tone echivalent petrol). Daca pentru o tona de echivalent petrol se adopta o cotatie de 133 euro (in momentul elaborarii strategiei) se obtine o reducere cu circa 1,47 miliarde euro a efortului financiar pentru sustinerea achizitiei de resurse primare. Pentru intreaga perioada 2004-2015, cum prevede strategia, ar rezulta o economie de circa 132 mi­lioane tep, ceea ce se traduce intr-o reducere a efortului financiar estimata la circa 17,6 miliarde euro. Specialistii sunt de parere ca ponderea cea mai im­portanta din economia de energie obtinuta ca efect al reducerii consu­mu­rilor actuale se poate realiza in sectorul rezidential, indeosebi prin reabilitarea termica a cladirilor si cresterea eficientei sistemelor de incalzire a locuintelor, a instalatiilor de iluminat si a echipamentelor electrocasnice.
Share Sursa: Saptamana Financiara
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

duminică, 26 iunie 2011

Agentia Internationala pentru Energie va elibera rezerve strategice de petrol de 60 milioane barili; pretul petrolului scade cu 8,5 dolari

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat joi ca va elibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, pentru a reduce cotatia barilului si a sprijini economia mondiala, iar declinul pretului petrolului s-a accelerat la 8,5 dolari pe baril, potrivit Reuters.
Cititi si: Graficul productiei si consumului de petrol
Jumatate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, va fi asigurata de Statele Unite.
Anuntul celor 28 de state membre ale AIE, intre care si SUA, vine dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reusit sa creasca productia la o reuniune desfasurata la 8 iunie si in pofida asigurarilor Arabiei Saudite ca va majora unilateral productia.
AIE va elibera pe piata mondiala cate doua milioane de barili de petrol pe zi pentru o perioada initiala de 30 de zile, cu scopul de a suplini un deficit in aprovizionare rezultat din sistarea exporturilor Libiei.
Libia, membra a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi inaintea declansarii unei revolte care a blocat productia.
“Problema din Libia afecteaza piata mondiala de ceva timp, iar efectul a devenit tot mai pronuntat”, potrivit unui comunicat al AIE.
Aceasta este a treia eliberare in regim de urgenta de petrol din rezervele statelor AIE, organizatie infiintata in 1974, dupa un embargou al statelor arabe.
Petrolul Brent, tranzactionat ala Londra, a scazut cu 8,49 dolari, la 105,72 dolari pana la 13:42 GMT, dupa ce a inchis miercuri in urcare cu 3,26 dolari.
Pe piata din SUA, cotatia titeiului a scazut cu peste 5 dolari, la 89,69 dolari.

Summitul de la Copenhaga – o conferinta unde fiecare a luptat sa “sacrifice” cat mai putin pentru “salvarea planetei”. Ce ar putea “castiga” Romania de pe urma incalzirii globale

Prin presedintele Traian Basescu, Romania a facut act de prezenta, sustinand neconditionat pozitia UE privind finalizarea unui “document politic extrem de constrangator pentru statele ONU” in privinta reducerii emisiilor de dioxid de carbonbasescu Copenhaga
“Suntem de acord ca sunt necesare reduceri profunde ale emisiilor de gaze cu efect de sera (…) cu o perspectiva de reducere de pana la 50% pana in 2050, comparativ cu 1990″ – acesta era obiectivul “generos” mentionat in varianta finala a unui asa-numit “Acord de la Copenhaga”, citata de agentiile Associated Press, Reuters si cotidianul britanic The Guardian.
Cititi si: Trei studii americane anunta incetinirea activitatii solare, cu urmari asupra climei terestre
Cei 193 de sefi de stat si de guvern prezenti la Summitul ONU de la Copenhaga s-au aratat cu totii de acord ca temperatura planetei nu trebuie sa creasca mai mult cu 2 grade Celsius de acum intr-o suta de ani. Insa, in ceea ce priveste mecanismele precise de atingere a acestui obiectiv si de constrangere a statelor pentru indeplinirea obligatiilor asumate, negocierile au esuat.
“Nicio tara nu va primi tot ce isi doreste”, a marturisit, ieri, presedintele Barack Obama – omul de care se legau sperantele ca isi va putea folosi puterea de convingere pentru a se ajunge la un acord.
Cata vreme, potrivit presedintelui Traian Basescu, “noi suntem sustinatori neconditionati ai obiectivelor Comisiei Europene”, orice esec al UE ar putea fi privit si ca un esec al Romaniei. Un “document politic extrem de constrangator pentru statele ONU”, dupa a descris presedintele roman ambitia UE, la plecarea spre Copenhaga, nu a putut fi atins.
Pentru ca delegatii la nivel inalt sa accepte, totusi, sa semneze un document comun, din “Acordul de la Copenhaga” a fost eliminata referirea ca anul 2010 sa fie termenul-limita pentru incheierea unui tratat constrangator. Or, inaintea etapei finale a negocierilor, purtata ieri, premierul britanic Gordon Brown considera ca un termen-limita de sase luni este “maximum acceptabil”. In plus, de-a lungul ultimelor saptamani, alti lideri europeni calificau Summitul din Danemarca drept “o ultima sansa” de a salva planeta de incalzirea globala.
Singura concesie pe care documentul o face liderilor UE, convinsi ca fara limitatea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) omenirea nu va putea evita un dezastru este promisiunea unei “revizuiri” a obiectivelor sale in 2016. Potrivit Reuters, proiectul final de acord nu continea un cuantum exact al reducerilor de CO2 pe care trebuie sa si-l asume tarile dezvoltate pana in 2020.
Ce ar putea “castiga” Romania de pe urma incalzirii globale
Numeroase studii, ale caror date au fost indelung reluate in ultimele zile, contin avertismente despre ceea ce fiecare tara a lumii ar putea pierde din cauza cresterii temperaturii medii cu 2-5 grade Celsius, pana la sfarsitul secolului. Nici Romania nu ar face exceptie de la fenomene precum avansarea deserificarii (din Oltenia pana in Dobrogea si sudul Moldovei), combinata cu inmultirea zilelor secetoase si a inundatiilor.
De pilda, un studiu al Centrului reunit de cercetare al UE (JRC) plaseaza tara noastra in zona “central-sudic-europeana”, alaturi de Austria, Cehia, Franta, Ungaria si Slovacia. In aceste state, pierderile economice puse pe seama incalzirii globale s-ar situa intre 0,1 si 0,6% din PIB. In ciuda acestor pierderi, mai multe zile calduroase ar aduce, celor sase state aminite, venituri suplimentare din turism care vor totaliza 10 miliarde euro.
Pe de alta parte, Romania poate castiga circa 2,5 miliarde euro din vinderea partilor din cota de dioxid de carbon la care i-a dat dreptul Protocolul de la Kyoto (1997), dar pe care nu a folosit-o. Suma a fost estimata de ministrul Economiei, Adriean Videanu, cu prilejul Summit-ului Initiativei Central Europene de la Bucuresti, din noiembrie 2009.
Romanii, “vinovati” pentru 0,4% din emisiile mondiale de dioxid de carbon
“Amprenta carbonica” a Romaniei reprezinta 0,4% din totalul emisiilor de dioxid de carbon – gaz inofensiv, in lipsa caruia plantele nu pot creste, dar pe care ONU, UE, alte organizatii internationale si principalele puteri industriale ale lumii (G-20) il considera vinovat, in baza unor pretentii stiintifice departe de a fi unanime, pentru cresterea temperaturii atmosferei.
Cu 98,480 de tone de CO2, tara noastra ocupa locul 37 (din 210 state si teritorii), in clasamentul “Millennium Development Goals indicators”, realizat de Divizia statistica a ONU cu date colectate in 2006.
Cota Romaniei este infima in comparatie cu cea a Chinei (locul 1), care degaja 21,5% din cantitatea de CO2 nou aparuta in atmosfera in fiecare an, respectiv SUA (locul 2) – 20% si totalul celor 27 de state UE (locul 3) – 13,8%.
INFO: 50% reprezinta reducerea emisiilor cu efect de sera pana in 2050, fata de nivelul anului 1990, care era cuprinsa in ultimele variante ale unui asa-numit “Acord de la Copenhaga”, desi documentul se arata lipsit de masuri de “constrangere” a statelor pentru atingerea acestei ambitii
Sursa: Gandul

Cand disperarea e mare inventam societatea civila. Sau o cumparam. Studiu de caz: Rosia Montana

”Grupul este o initiativa fara precedent in Romania”. Declaratia ii apartine lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, mai nou (de ieri, in mod oficial) membru in Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana.
Cititi si: Societatea civila cere Ministrului Mediului si Padurilor suspendarea procesului de evaluare a proiectului minier Rosia Montana
Despre ce e vorba? In urma unui comunicat de presa am aflat ca, ”in premiera pentru Romania”, s-a constituit un grup (format din 48 de institutii si persoane), ”reprezentanti ai societatii civile”, care vor face lobby pentru proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Ca pe acea lista o mare parte e formata primarii din zona (asadar, reprezentanti ai politicului, membri in numele primariilor, nu in nume personal) are o prea mica relevanta pentru comunicatorii RMGC-ului (compania care viseaza aurul de la Rosia). Intr-o tara in care prea putini inteleg ce inseamna societate civila, cui ii mai pasa de un asemenea amanunt?
La fel cum are o prea mica relevanta (pentru aceiasi comunicatori) ca pe lista se regasesc si persoane care se afla (la modul oficial) pe statul de plata (in calitate de consilieri, consultanti etc.) al RMGC. Ori ca universitatile ”scoase la inaintare” de RMGC (cea din Petrosani si cea din Alba Iulia) le gasesti cu greu in topul universitatilor din Romania (la care se adauga amanuntul, deloc anecdotic, ca rectorul Universitatii ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Achim Moise, e unul dintre cei care si-au vandut terenurile de la Corna – Rosia Montana companiei, cu tot cu mormintele parintilor sai).
Mai pui un pic de Bogdan Baltazar, cateva ONG-uri infiintate chiar de catre RMGC in zona si alte cateva de care pana ieri doar Dumnezeu auzise si uite asa rezulta ”societatea civila”. Nu zau?
***
Si, totusi, cui ii foloseste auto-desemnarea unui asemenea grup ca fiind ”societate civila”? Pe cine ar putea induce in eroare o asemenea initiativa? Din fericire, pe prea putini. La fel cum in campania de strangere de ”sustinatori” de pe Facebook (in care doritorii sa participe la o conferinta ori sustinatorii unei tinere alpiniste devin, automat si ”sustinatori” ai RMGC), minciuna e mai mult decat mirositoare. Mesajul e de genul (am mai scris asta): ”noi stim ca voi stiti ca totul e o cacealma, dar ne prefacem ca nu stim ca voi stiti dar va prefaceti ca nu stiti”.
Mai mult, subtirimea listei scoase la inaintare de RMGC arata cat de lipsit de sustinere civica e proiectul de la Rosia Montana. Sa pui universitatile din Petrosani si Alba Iulia, un consilier financiar, cateva primarii (care, o scurta paranteza, si-au cam depasit atributiile, dar asta e un alt subiect), in contrapondere cu Academia Romana, cu Universitatea ”Babes-Bolyai”, cu ASE Bucuresti, cu Ordinul Arhitectilor si Uniunea Arhitectilor din Romania, cu Europa Nostra (cea mai mare si reprezentativa fundatie de protejare si salvare a patrimoniului cultural din Europa), cu ICOMOS (principalul ONG raportor pentru UNESCO), sa incerci sa compari fundatiile ”Pro Patrimonio”, ”Ion Ratiu”, ARA, Ad-Astra (cu multiple programe, burse, premii) cu Asociatia ”Cats & Dogs” din Abrud e cel putin hilar.
Din acest punct de vedere, Grupul de Sutinere a proiectului Rosia Montana e binevenit. Pentru ca evidentiaza cine sustine planul de exploatare miniera de 15-20 de ani a celor de la RMGC si cine sustine alternativa de dezvoltare durabila (pe termen nederminat) bazata pe valorificarea patrimoniului cultural de exceptie de la Rosia Montana.
***
P.S.: Eric Reguly, jurnalistul canadian de la ”The Globe and Mail”, autor, in 2010, al unui amplu material despre Rosia Montana, a castigat saptamana trecuta, pentru articolul in discutie, ”Canada’s National Magazine Awards”. ”Canada’s National Magazine Awards” este o competitie care premiaza cele mai bune materiale jurnalistice realizate pe parcursul unui an, Eric Reguly castigand locul 1 la categoria ”Investigative reporting”. Despre articolul in discutie am scris anul trecut (aici), iar materialul integral il puteti citi aici.

joi, 23 iunie 2011

Stoparea furnizarii de gaze de catre Rusia – un argument puternic pentru adoptarea eficientei energetice si a energiilor regenerabile

Intreruperea recenta a furnizarii de gaze de catre Gazprom reprezinta un ceas desteptator pentru Europa, in ce priveste importanta eficientei energetice si dezvoltarea surselor de energie regenerabila. E timpul ca Europa sa investeasca in surse de energie curata si sa faca eforturi de imbunatatire a eficientei energetice.
WWF nu se pronunta asupra conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar accentueaza faptul ca dependenta statelor europene de Rusia trebuie sa inceteze, propunand masuri ambitioase de economisire a energiei si de dezvoltare a energiilor regenerabile.
Cititi si: Reabilitarea instalatiilor determina economii de energie
Uniunea Europeana importa anual echivalentul in gaze a 100 de milioane de tone de petrol, ceea ce reprezinta un sfert din consumul total al Uniunii Europene. Pana acum, WWF a incurajat folosirea gazelor naturale ca alternativa mai putin poluanta, benefica pe termen mediu, la energia bazata pe carbune si petrol. Prin urmare, criza de gaze naturale nu ar trebui sa indrepte atentia Europei spre sursele de energie bazate pe carbune sau petrol. Dimpotriva, e o oportunitate imensa de exploatare si dezvoltare a surselor de energie curata, bazata cum ar fi vantul si lumina solara.
Potrivit unui raport publicat de Eurima in 2007, cladirile sunt responsabile pentru 40% dintre emisiile de carbon din Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere, o revizuire a directivei UE din 2002, privind performanta energetica a cladirilor, este ” o oportunitate extraordinara pentru a reduce consumul de energie cu exact cantitatea pe care Uniunea Europeana o importa de la rusi”, a declarat Arianna Vitali, Responsabil WWF pe Politici de Eficienta Energetica a Cladirilor.
O solutie inteleapta pentru eficientizarea energetica a cladirilor o reprezinta cladirile verzi. Acest concept se bazeaza pe economia de resurse si pe energia regenerabila, avand ca obiectiv reducerea amprentei ecologice si a efectelor negative asupra sanatatii umane. Beneficiile cladirilor verzi nu se rezuma, astfel, doar la mediul inconjurator, ci se observa si in plan social si economic.
Din aceasta perspectiva, programul Casa Verde, initiat anul trecut de Ministerul Mediului din Romania reprezinta, in ciuda punctelor slabe pe care le prezinta, o initiativa laudabila. In plus, Romania se bucura de existenta unui Consiliu pentru Cladiri Verzi, Romania Green Building Council, o organizatie ce incurajeaza aparitia conditiilor de piata, educationale si legislative, necesare transformarii industriei constructiilor in scopul crearii si renovarii unor cladiri performante care sa fie atat sustenabile, cat si profitabile.

Un impuls puternic dat economiilor de energie si eficientei energetice

Cea mai ieftina energie este cea pe care nu o consumam. A inceput numaratoarea inversa pentru atingerea obiectivului Europei de a creste eficienta energetica cu 20 % pana in 2020. Daca nu se schimba nimic in anii urmatori, UE nu isi va realiza obiectivul decat pe jumatate. Acest lucru ne pune in pericol competitivitatea, eforturile de a reduce emisiile de CO2 si securitatea aprovizionarii cu energie.
Acest document se refera la: economii de energie, eficienta energetica, masuri, stimulente IMM-uri
Cititi si: Eficienta energetica este folositoare pentru economie si pentru mediul inconjurator
Costul suportat de fiecare consumator este inca mare. Astazi, Comisia Europeana propune un nou pachet de masuri in vederea cresterii eficientei energetice, masuri care sa acopere lacunele si sa repuna UE pe drumul cel bun.
Noua propunere de directiva introduce masuri de urgentare a eforturilor statelor membre in vederea utilizarii mai eficiente a energiei pe parcursul tuturor etapelor lantului energetic – de la transformarea si distributia energiei pana la consumul final al acesteia.
“Propunerea noastra urmareste sa eficientizeze modul in care utilizam energia in viata noastra de zi cu zi si sa ajute cetatenii, autoritatile publice si sectorul industrial sa isi gestioneze mai bine consumul energetic, ceea ce ar trebui sa antreneze si o reducere a facturii energetice. Propunerea creeaza, de asemenea, un potential important de noi locuri de munca pe intreg teritoriul UE”, a declarat Günther Oettinger, Comisarul european pentru energie.
Pe scurt, Comisia propune masuri simple, dar ambitioase:
- Obligatia legala de a introduce scheme de economisire a energiei in toate statele membre: distribuitorii de energie sau societatile de vanzare cu amanuntul a energiei vor fi obligati sa economiseasca in fiecare an 1,5% din volumul vanzarilor de energie pe care le realizeaza, prin implementarea unor masuri de eficienta energetica, precum imbunatatirea eficientei sistemului de incalzire, instalarea de ferestre tip termopan sau de acoperisuri izolante, la nivelul consumatorilor finali de energie. In locul acestei masuri, statele membre au posibilitatea sa propuna alte mecanisme de economisire a energiei, de exemplu prin finantarea de programe sau acorduri voluntare care sa conduca la aceleasi rezultate, insa fara a le impune vreo obligatie companiilor energetice.
- Sectorul public trebuie sa constituie un exemplu: organismele publice vor promova comercializarea produselor si a serviciilor eficiente din punct de vedere energetic, prin impunerea obligatiei legale de a achizitiona cladiri, produse si servicii eficiente din punct de vedere energetic. Vor trebui sa continue sa reduca treptat energia consumata in propriile lor sedii, prin efectuarea in fiecare an a lucrarilor de renovare necesare, care sa acopere cel putin 3% din suprafata totala a respectivelor cladiri.
- Economii de energie importante la nivelul consumatorilor: accesul rapid si gratuit la date in timp real si istorice privind consumul de energie, printr-un sistem mai precis de contorizare individuala, le va permite consumatorilor sa isi gestioneze mai bine consumul energetic. Facturarea ar trebui sa aiba la baza consumul efectiv, reflectand in mod clar datele din contorizare.
- Sectorul industrial: acordarea de stimulente IMM-urilor care se supun unor audituri energetice si popularizeaza cele mai bune practici, in timp ce companiile mari vor trebui sa isi auditeze consumul energetic pentru a facilita identificarea potentialului de reducere a consumului energetic.
- Eficienta productiei de energie: monitorizarea nivelurilor de eficienta a noilor instalatii de generare a energiei, elaborarea unor planuri nationale de incalzire si racire care sa constituie baza planificarii unor infrastructuri eficiente de incalzire si racire, inclusiv prin recuperarea pierderilor de energie termica.
- Transmiterea si distributia energiei: imbunatatirea eficientei prin garantarea faptului ca autoritatile de reglementare in domeniul energiei tin cont de criteriile de eficienta energetica atunci cand iau decizii, in special atunci cand aproba tarife de retea.
Context Propunerea Comisiei vine in urma celor mai recente apeluri la actiune din partea Consiliului European (4 februarie 2011), Consiliului Energie (10 iunie 2011) si Parlamentului European in vederea atingerii obiectivului de a reduce cu 20% consumul energetic al UE preconizat pentru anul 2020.
Cele mai recente estimari ale Comisiei, luand in considerare obiectivele nationale de eficienta energetica pentru anul 2020 pe care statele membre si le au fixat singure in cadrul strategiei Europa 2020, arata ca UE este inca departe de a-si putea atinge obiectivul.
Pentru a face fata acestei provocari, Comisia Europeana a inceput prin a introduce, la data de 8 martie 2011, un nou plan privind eficienta energetica, cuprinzand o serie de masuri de crestere a eficientei energetice care sa fie implementate in toate sectoarele economice in vederea realizarii unor economii suplimentare de energie. Acest plan s-a bucurat de o primire calduroasa din partea Consiliului Energie si a Parlamentului European.
Astazi, Comisia prezinta propunerea legislativa de Directiva privind eficienta energetica, care transforma in masuri obligatorii multe dintre actiunile cheie propuse in planul privind eficienta energetica. Aceasta porneste de la Directivele existente privind cogenerarea si serviciile energetice si le reuneste intr-un instrument legislativ cuprinzator, care abordeaza eficienta energetica la nivelul furnizarii energiei si la nivelul consumului final al energiei.
Directiva prevede, de asemenea, ca in 2014 Comisia sa realizeze o evaluare a progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivului UE de a creste eficienta energetica cu 20% pana in 2020 si, daca va fi necesar, sa introduca o noua propunere legislativa prin care sa stabileasca obiective nationale obligatorii de crestere a eficientei energetice.

5 modalitati eco de indepartare a mirosului urat

Daca treaba se impute uneori si nu aveti la indemana solutii consumeriste de dezodorizare, nu disperati. Ati fi uimiti ce poate face niste otet, putin bicarbonat de sodiu, o dara de amidon de porumb, o soseta cu zat sau o sticla de votca pentru improspatarea axilei, a patrupedelor, a frigiderului sau a masinii. Iata cum.
Cititi si: Program de activitati ecologice la ermitaj Malin – vara 2011
1. Amestecati cantitati egale de amidon de porumb si bicarbonat de sodiu si pudrati-va usor la subsuori cu amestecul rezultat daca ati ramas fara deodorant si simtiti ca ati putea lichida oameni in autobuz.
2. Daca intr-o camera miroase mai rau decat intr-un autobuz, lasati un vas cu otet intr-un colt al ei pret de cateva ore.
3. Pentru a scapa de duhoarea involuntara a unui animal de companie, periati blana unui caine (de exemplu) cu bicarbonat de sodiu si imprastiati in locurile urat mirositoare ale locuintei brichete de carbune (de lemn).
4. Va pute frigiderul din cauza unei pulpite de pui care a dospit o luna? Introduceti boabe folosite de cafea (zat) intr-o soseta curata si cuibariti odorizantul astfel format in frigider. Boabele de cafea sunt absorbante eficiente ale imputiciunii.
5. In sfarsit, daca vreti sa alungati demonii mirosului din masina, umpleti cu votca un pulverizator si imprastiati usor particulele etilice in interiorul autoturismului. Votca este un dezodorizant natural ce mai poate fi folosit si pentru improspatarea covoarelor sau a hainelor care inteapa nasul.

Solutiile ONU pentru a combate incalzirea globala: oglinzile care reflecta lumina solara

Oglinzi imense care sa reflecte lumina soarelui, vopsirea caselor si strazilor in alb precum si injectarea de apa in nori sunt doar cateva dintre cele peste 60 de masuri luate in calcul de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru a combate incalzirea globala
Cititi si: Zapada de 20 centimetri in Polonia
Oglinzi imense care sa reflecte lumina soarelul, vopsirea caselor si strazilor in alb precum si injectarea de apa in nori sunt doar cateva dintre cele peste 60 de masuri luate in calcul de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru a combate incalzirea globala, relateaza The Daily Mail.
Potrivit sursei citate, o serie de documente obtinute de jurnalistii de la The Guardian detaliaza masurile de geoinginerie care vor fi dezbatute in cadrul unei intalniri de saptamana viitoare din Peru.
Printre masurile luate in considerare de ONU se mai numara colorarea culturilor in nuante mai deschise si insamantarea apelor marine cu pilitura de fier care sa sporeasca dezvoltarea planctonului, util pentru absorbirea gazelor de sera din atmosfera.
Intalnirea din Peru ar trebui sa ofere guvernelor o evaluare stiintifica a geoingineriei cu ajutorul careia s-ar putea combate eficient incalzirea globala. Cu toate acestea, cel mai probabil rezultat este finantarea altor cercetari si experimente in domeniu.
In urma dezvaluirilor din presa, peste 125 de asociatii ecologiste din intreaga lume s-au plans Grupului pentru schimbari climatice din cadrul ONU, nemultumiti de decizia apelarii la geoinginerie. Intr-o scrisoare trimisa lui Rajendra Pachauri, seful departamentului, ecologistii au subliniat ca nu tine de atributiile Natiunilor Unite sa ia in considerare masurile de geoenergie care pot avea un impact sever asupra ecosistemelor de pe planeta.
Descopera un stil unic de leadership din cartea STEVE JOBS iLeadership pentru o noua generatie . Biografia lui STEVE JOBS, cel care a revolutionat lumea in care traim – felul in care muncim, ne jucam si comunicam, va fi distribuita la chioscuri numai cu ZIARUL FINANCIAR in perioada 15-21 iunie la pretul de 15.9 lei.

Papagali cenusii africani au o inteligenta iesita din comun

Un experiment cu papagali cenusii africani a scos la iveala un fapt necunoscut pana acum si anume ca aceste pasari au o inteligenta iesita din comun, pe langa talentul binecunoscut de imitare a vocii umane.
Cititi si: Vanatoare de comori si actiuni de ecologizare la Centrul Ratiu din Turda
Supa de varza acum disponibila in capsule.Slabiti natural fara efecte adverse. Detalii aici.
Studiul a constatat ca papagalul are un nivel al inteligentei corespunzator unui copil de patru ani, potrivit Daily Mail.
Papagalul cenusiu african a fost capabil sa gaseasca mancarea ascunsa, prin deductie si eliminare, abilitate observata anterior numai la fiintele umane si maimute.
Experimentul a fost efectuat cu sapte papagali, cu varsta intre sapte si 25 de ani, dintr-un centru de salvare din Austria, scrie MEDIAFAX.
Sandra Mikolasch de la Universitatea din Viena a explicat ca doua feluri diferite de mancare, dar in mod egal preferate, au fost ascunse in doua vase opace.
Apoi unul dintre vase a fost golit, fapt care a fost aratat pasarilor. Papagalii au fost pusi apoi in fata celor doua vase.
Cei mai multi dintre papagali au reusit sa-si dea seama in ce vas este mancare.
Cercetatorii spun ca pasarile au zarit din ce vas a fost luata mancarea si si-au dat seama ce vas contine mancare.
Anterior, numai maimutele aveau aceasta abilitate in experimente similare

Fildesul este din ce in ce mai bine cotat, iar vanatoarea de elefanti reincepe in forta in Africa

Fildesul este din ce in ce mai bine cotat, iar vanatoarea de elefanti reincepe in forta in Africa. Un comert ilegal administrat de crima organizata. Ce soarta au elefantii din zona centrala a Africii? Una oribila, sustine biologul american Samuel Wasser.
“Au disparut aproape toti”, ca si in alte parti de pe continent, pachidermele sunt ucise in masa in Gabon, in Africa Centrala sau in Republica Democrata Congo (RDC), mai arata Waser, potrivit cotidianului belgian La Libre Belgique. Comertul ilegal cu fildes este in plina expansiune, continua biologul american, dupa care, cel putin 30.000 de elefanti dintr-o populatie totala de aproximativ 470.000 sunt ucisi in fiecare an in Africa pentru a alimenta acest comert.
Proportiile masacrului le depasesc pe cele deja teribile ale anilor 1980: in perioada 1979-1989, erau ucisi anual circa 70.000 de elefanti, dar dintr-o populatie totala mai numeroasa, care s-a redus de la 1,3 milioane la mai putin de 600.000.
Dupa interzicerea comertului cu fildes, hotarata in 1989 prin Conventia referitoare la comertul international cu specii apartinand faunei si florei salbatice pe cale de disparitie (Cites), masacrul si-a redus substantial proportiile datorita, in special, campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si intensificarii luptei impotriva braconajului.
Toata lumea a crezut atunci ca era o problema inchisa. Si a devenit mai putin vigilenta. Traficantii au acoperit imediat spatiul gol, incurajati de cererea puternica, cu deosebire in China unde a crescut puterea de cumparare a locuitorilor, iubitori de obiecte din fildes. In prezent, datele problemei sunt complexe: “In comertul cu fildes, crima organizata este implicata mult mai mult” decat in anii 1980, subliniaza Wasser.
Pentru ca acum acest gen de comert este din ce in ce mai profitabil: kilogramul de fildes care valora 200 de dolari in 2004 se vindea in 2008 cu 6.500 de dolari (4.300 de euro). Contrabanda cu specii de animale protejate constituie, dupa droguri si arme, cel mai lucrativ comert ilicit din lume, aminteste Ofir Drori de la “The last Great Ape” (Laga), o organizatie neguvernamentala din Camerun, care militeaza pentru aplicarea legilor privind protectia faunei in centrul Africii.
Si uneori, actorii acestor diverse forme de trafic ilegal ar putea fi aceiasi. Dimensiunea volumelor capturate arata ca traficantii isi cunosc bine meseria. Intr-o perioada de doi ani si jumatate, mai multi braconieri au reusit sa exporte in China, din portul camerunez Douala, 600 de colti de elefanti, ucisi in acea zona si in imprejurimi.
O alta dovada de profesionalism din partea traficantilor: sofisticarea filierelor si a traseelor urmate de contrabanda cu fildes.
La sfarsitul lunii septembrie, politistii din Douala au capturat o tona de fildes dintr-un camion care venea probabil din Congo-Brazzaville dupa ce trecuse prin Gabon. Autoritatile cred ca incarcatura ar fi trebuit sa fie expediata in Nigeria via mare ca sa ajunga ulterior pe piata internationala si, poate, in Asia.
Au fost arestati 2 transportatori camerunezi dar beneficiarul afacerii ramane necunoscut. Un congolez din Brazzaville, arestat in 2008, avea la randul sau legaturi in China, Japonia, Africa de Vest si avea ca angajati sculptori din Kinshasa.
Dupa parerea lui Ofir Drori, faptul ca acest comert merge atat de bine se explica prin lipsa controalelor. In Africa Centrala, de exemplu, legea privind criminalitatea legata de fauna, care dateaza din 1984, nu a fost aplicata pentru prima oara decat foarte recent odata cu arestarea, pe 2 octombrie, la Bangui, a doi mari traficanti de fildes. Unul dintre acestia a fost prins cand incerca sa vanda 14 obiecte de fildes, al doilea, o femeie din Africa Centrala avea 157 de astfel de obiecte.
Ambii ar putea executa o pedeapsa cu inchisoarea mergand de la trei luni la un an. Cu conditia sa nu recurga la relatiile pe care le au ca sa scape de efectuarea pedepsei: coruptia este unul dintre obstacolele importante in calea luptei contra comertului cu specii de animale protejate. “Majoritatea traficurilor sunt centralizate, controlate de o elita, adica de o persoana despre care se spune ca este “in contact”, de exemplu, cu un membru al guvernului care o sprijina”, explica Ofir Drori.
In Camerun, una dintre cele mai corupte tari din lume, mai multe autoritati locale sunt banuite ca ar participa sau ca s-ar afla chiar la originea traficului cu carne de elefant si probabil cu fildes. Ele sunt deocamdata “intangibile”. “Trebuie neaparat sa imbunatatim controlul. In Franta mai ales legea este foarte indulgenta”, insista Drori. Pe aeroporturile din provincie nu se face nicio verificare a bagajelor, subliniaza, reprezentantul Alga care se indoieste si de vointa unor tari de a stopa traficul de acest tip.
Cititi si: Uniunea Europeana face apel catre toti utilizatorii de Facebook sa sustina biodiversitatea
Share Sursa: Financiarul
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

UE, pe punctul de a pierde statutul de campion al “mediului” Polonia nu accepta tinte mai mari de reducere a emisiilor de carbon

Cu doar cateva zile inainte sa preia presedintia rotativa se­mes­triala a UE, Polonia s-a opus marti actiunii de crestere a tintelor europene de reducere a emisiilor de di­oxid de carbon.
Premierul polonez Donald Tusk si-a instruit ministrul Mediului, Andrezj Kras­zewski, sa nu accepte tinte mai mari de reducere a emisiilor de CO2, in cadrul Consiliului Mediului din Lu­xem­burg. “Totul este inghetat. Acest refuz in­seamna ca nu vom lua nicio actiune no­ua in urmatoarele sase luni”, a de­cla­rat un diplomat sub protectia anonimatului. Polonia a obligat, astfel, cele 27 de natiuni europene sa ramana la tin­ta de re­ducere a emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020, stabilita in 2008.
Ministrii participanti la Consiliul Me­diului au discutat propunerea de a reducere emisiile de CO2 cu 40% pana in 2030, fata de anul 1990, cu 60% pana in 2040 si cu 80% pana in 2050. Asta ar fi insemnat o reducere de 25% pana in 2020. In martie, Marea Britanie, Da­ne­marca, Germania, Grecia, Portugalia, Spania si Suedia au cerut o reducere de 30% pana in 2020.
Aceste obiective, mai mult decat in­draznete, decurg din faptul ca inca de la sfarsitul anilor 1980, cand abia se ne­go­cia ceea ce avea sa devina, in 1997, Pro­to­­colul de la Kyoto, UE, pe atunci o organizatie cu doar 12-15 state membre, toate occidentale a fost “varful de lan­ce” al luptei pentru limitarea si reduce­rea emisiilor de gaze carbonice. In 2008, UE si-a stabilit tinta ambitioasa de re­ducere cu 20% pe ansamblul organizatiei a acestor emisii pana in 2020, acor­dand unele dispense noilor membri est-europeni. Obiectivul, tot unilateral prin amplitudinea sa, de 30% pana in 2020 era, initial, conditionat de adoptarea si de catre ceilalti mari poluatori semnatari sau nu ai Protocolului, a unor obiective ceva mai indraznete decat cele actuale.
Acum, insa, UE a incercat, in acest Consiliu al ministrilor Mediului sa forteze asumarea tintei de 30%, in ciuda faptului ca reducerile SUA, inca nera­tificate de Congres sunt unele mai de­gra­ba modice, 17% dar nu fata de ni­velul din 1990, punctul de reper al Pro­tocolului de la Kyoto, ci fata de emisiile americane din 2005, ceea ce inseamna doar circa 35 fata de 1990. Adica mai putin decat cei 5% stipulati de actul mai sus mentionat, pe care oricum SUA nu l-au ratificat, nu intentioneaza sa-l ratifice si nici nu sunt foarte flexibili in negocierile menite sa gaseasca un in­locuitor dupa 2012, anul terminus al pro­tocolului. Nici ceilalti mari jucatori industrializati nu sunt mai entuziasti: Rusia, Japonia si Canada refuza sa mai faca gesturi unilaterale dupa 2012, daca SUA si cele doua mari forte economice (si emitenti de gaze carbonice) in ascensiune, China si India nu-si vor face, si ele, concesii.
Polonia refuza, asadar, ca stat in curs de dezvoltare sa-si asumne obli­gatii suplimentare fara o negociere se­rioasa, iar Varsovia nu este o capitala care sa poata fi usor intimidata de ma­ri­le puteri, fie ele aliati apropiati (SUA, Marea Britanie, Franta) sau nu (Rusia, Germania).
Cititi si: Enel isi rescrie strategia: revine la carbune
Share Sursa: Cronica Romana
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Peste doua tone de pesticide indisponibilizate de politisti

Politistii Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din IPJ Bistrita-Nasaud, impreuna cu reprezentantii Garzii de Mediu, ITM si Directiei Fitosanitare, au organizat recent o ampla actiune de verificare a agentilor economici care detin, produc sau efectueaza operatiuni cu produse de protectie a plantelor. Au fost verificati 57 de agenti economici, fiind constatate 6 fapte de natura penala prevazute de OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. Potrivit IPJ, au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 1.324 de kilograme si 1.000 de litri de diverse produse din categoria pesticidelor.
Actiunea politistilor bistriteni s-a inscris intr-un plan de anvergura coordonat la nivelul a 18 judete in perioada 9 mai – 15 iunie, avand drept scop verificarea legalitatii operatiunilor din domeniul produselor de protectie a plantelor, segment aflat in stransa legatura protectia mediului.
Share Sursa: Mesagerul
Pentru mai multe informatii despre , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Energie din vant refuzata de E.ON

Compania E.ON este acuzata ca blocheaza un proiect important in judet. Reprezentantii grupului de firme Elsaco au declarat ca doresc sa realizeze, alaturi de un partener francez, un parc eolian in valoare de 60 de milioane de euro in zona de est a judetului. Conducerea firmei botosanene sustine ca a facut toate masuratorile si a inceput sa intocmeasca documentatia pentru demararea proiectului, insa s-a izbit de refuzul celor de la compania de electricitate de a-si da acordul pentru a prelua energia in sistemul national. Acordul este necesar pentru eliberarea autorizatiei de constructie.
Cititi si: Pentru un MWh de curent electric la noi statul da 160 euro, iar in alte tari, 90 euro
Reprezentantii companiei E.ON nu au comentat ieri situatia reclamata de Elsaco, motivand ca vor formula un raspuns oficial in cateva zile.
Share Sursa: Monitorul de Botosani
Pentru mai multe informatii despre , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Romania a ramas, in opt ani, fara 400 hectare de parcuri

Romania a ramas in doar opt ani, din 1991 pana in 2009, fara 401 hectare de spatii verzi, acestea fiind inlocuite cu blocuri de locuinte sau cladiri de birouri, arata datele date publicitatii de INS.
Cititi si: Spatiu verde neingrijit in mijlocul Hunedoarei
Pana la finalul anului 2013, orasele din Romania ar trebui sa ajunga la media europeana de 26 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, desi in prezent, cele mai multe au sub 20 de metri patrati, informeaza Adevarul.
Daca in Europa spatiul verde pe locuitor a scazut din cauza cresterii populatiei, in tara noastra insa, lucrurile s-au intamplat exact invers: populatia oraselor a scazut in 18 ani cu aproape 700.000 de locuitori, dar si suprafata spatiilor verzi s-a diminuat.
Vicepresedintele asociatiei Eco – Civica crede ca motivul pentru care spatiile verzi au disparut il reprezinta febra imobiliara, careia i-au cazut prada multime de gradini si parcuri, mai ales in Bucuresti si Constanta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 de metri patrati de spatiu verde pe locuitor, mai mult

Flora si fauna lumii se confrunta cu o pierdere fara precedent a speciilor

O noua posibila extinctie. Flora si fauna lumii se confrunta cu o pierdere fara precedent a speciilor, fenomen comparabil cu marile extinctii ale preistoriei. Mediul marin se degenereaza mai rapid decat se prevazuse, din cauza efectelor cumulative ale mai multor fenomene, de la incalzirea globala la acidificarea apei, pescuitul excesiv si poluare. Este concluzia raportului unui grup de 27 dintre cei mai respectati experti reuniti la Oxford, de Programul International privind Starea Oceanelor si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii. Raportul sugereaza ca extinctia speciilor, de la pestii mari la coralii minusculi, este direct comparabila cu celelalte cinci extinctii in masa din istoria planetara, cand mare parte din viata de pe glob a disparut. Prima extinctie a avut loc acum 450 de milioane de ani, la pragul dintre Ordovician si Silurian, ultima, in urma cu 65 de milioane de ani, in Cretacic-Tertiar, cand, de exemplu, au disparut dinozaurii. Cea mai grava extinctie, la sfarsitul Permianului, acum 251 de milioane de ani, este responsabila pentru disparitia a 70% din speciile de pe uscat si 95% din mare.
Cititi si: Hunedoara promoveaza trasee mai putin cunoscute aflate in “creierii” muntilor
Probleme mult mai grave. Recifele de corali mor, biodiversitatea oceanului este devastata de specii invazive, zonele moarte din adancul marilor se extind, algele toxice se inmultesc iar stocurile de peste sunt epuizate. Rata cu care carbonul este absorbit de ocean este deja mult mai mare decat in momentul ultimei extinctii globale, care a eliminat 50% din speciile adancurilor. Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca rezultatele studiului sunt socante si ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca aceste fenomene vor avea impact major asupra umanitatii. Poluanti ca substantele sintetice din deodorante au fost gasiti in apele de la poli si aceste produse chimice pot fi absorbite de particulele mici de plastic din ocean, la randul lor ingerate de creaturile marine. Particulele de plastic transporta algele din loc in loc, crescand probabilitatea exploziei de alge toxice, incurajate si de poluarea cu nutrienti din agricultura. Cand toti acesti factori se aduna, oceanul si ecosistemele marine sunt bombardate de atacuri multiple, de pe urma carora nu isi mai pot reveni.
Lantul trofic global, amenintat. Fitoplanctonul, adica miliardele de alge microscopice ce formeaza baza lantului trofic din oceane, dispare cu o viteza terifianta, adica procesul ”mortii” marilor si oceanelor este deja ireversibil. Conform unui studiu efectuat de expertii de la Universitatea Dalhousie din Canada, fitoplanctonul dispare intr-un procent de 1% pe an. Fitoplanctonul planetar a scazut deja cu 40% fata de nivelul anului 1950. Declinul fitoplanctonului este o catastrofa ecologica mai mare chiar decat defrisarea tuturor padurilor tropicale din lume, scazand mai ales in regiunile polare si tropicale. Cresterea temperaturii apei este corelata cu un ritm de crestere mai mic al fitoplanctonului in cea mai mare parte a globului. Imagini preluate de la satelitii Agentiei Spatiale Europene arata o suprafata uriasa din Marea Baltica, peste 377.000 de kilometri patrati, acoperita de o patura masiva de alge. Pericolul este cu atat mai mare cu cat algele reduc simtitor nivelul oxigenului din apa, amenintand toate speciile vii. Patura de alge se intinde din Finlanda pana in Germania si Polonia si este cel mai amplu fenomen de acest gen inregistrat in ultimii cinci ani. De vina sunt fertilizatorii folositi in agricultura, care au ajuns in Marea Baltica, precum si incalzirea rapida a apelor si lipsa vantului
Share Sursa: Telegraf Online
Pentru mai multe informatii despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , aboneaza-te gratuit la Noul Newsletter EcoMagazin, personalizat pentru tine!

Mortalitatea anuala a albinelor a ajuns la 40%, in Europa

Reducerea drastica a numarului de colonii de albine producatoare de miere, in conditiile globalizarii, folosirii nerationale a pesticidelor si ale schimbarilor climatice, precum si impactul economic al fenomenului au fost examinate la primul simpozion international apicol romano-francez, organizat miercuri la Facultatea de Agronomie din Bucuresti.
‘Colocviul stiintific apicol romano-francez ‘Flora melifera si declinul albinelor’ extinde colaborarea noastra stiintifica de pana acum cu L’Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) din Franta prin abordarea unei teme de actualitate pentru economia celor doua tari, nu numai pentru apicultori, si anume declinul continuu al numarului de colonii de albine’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA) Bucuresti.
Cititi si: Semintele de orez transgenic se raspandesc ilegal de mai multi ani in China
Cristina Mateescu a aratat ca, in Romania pierderile sunt mai reduse, dar in Europa Occidentala mortalitatea anuala a ajuns la 30% si chiar 40%, in lista lunga si inca incompleta a cauzelor, figurand folosirea nerationala a pesticidelor, schimbarile climatice si comertul globalizat, scrie Agerpres.
‘In SUA, una dintre cauze este aparitia gandacului mic de stup, care a decimat coloniile de albine, iar in Franta exista acum un predator – o viespe asiatica, ajunsa in Europa si care produce mari pagube apicultorilor. Apoi, nu trebuie sa incriminam doar agricultura intensiva, respectiv insecticidele, ierbicidele si pesticidele, ci sa avem in vedere si greselile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica in intregime amploarea fenomenului’, a subliniat directorul general al ICDA Bucuresti.
Cercetatorul roman a mai spus ca apicultorii trebuie sa evite zonele unde se practica agricultura intensiva si ‘unde totul se desertifica din cauza ierbicidelor in exces, acestea ajungand veritabile deserturi verzi’. De asemenea, culturile de organisme modificate genetice (OMG) pot atenta, in timp, la sanatatea albinelor.
Simpozionul romano-francez ‘Flora melifera si declinul albinelor’ a fost organizat de catre ICDA Bucuresti, INRA Franta, in colaborare cu Facultatea de Agronomie din Bucuresti, avand sprijinul financiar al Ministerului Invatamantului si Cercetarii din Franta, Ambasada Frantei in Romania, Ministerul Agriculturii din Franta si Planul National de Cercetare-Dezvoltare din Romania.

duminică, 12 iunie 2011

Africa va cere tarilor industrializate milioane de miliarde de dolari in compensatie pentru efectele incalzirii globale

Africa va cere tarilor industrializate 5% din PIB-ul mondial drept compensatie pentru inlaturarea efectelor incalzirii globale, in cadrul summit-ului climatului din decembrie de la Copenhaga, declara Lumumba Di-Aping, reprezentantul adjunct sudanez la ONU.africa
Delegati din opt tari membre ale Conferintei sefilor de stat si de guvern africani consacrate schimbarii climatice, care vor reprezenta acest continent la summit-ul de la Copenhaga s-au reunit in capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a definitiva o pozitie comuna.
Cititi si: Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale
“Propunerea noastra este ca trebuie sa existe o suma semnificativa pentru a permite o dezvoltare si o industrializare rapida si durabila in tarile in curs de dezvoltare si mai ales ale celor din Africa”, a spus oficialul.
Compensatia care urmeaza sa fie solicitata ar putea ajunge la 5% din Produsul Intern Brut mondial, adica circa trei milioane de miliarde de dolari, a adaugat el.
O decizie definitiva urmeaza sa fie luata de sefii de stat africani in cadrul unui summit special in Libia, potrivit lui.
Studii ale Organizatiei Natiunilor Unite arata ca intre 75 si 250 milioane de persoane vor face fata unei penurii de apa in Africa pana in 2020 si ca va fi nevoie de pana la 50 de miliarde de dolari anual pentru a lupta impotriva consecintelor schimbarii climatice pe acest continent.
Sursa: HotNews

Nou calcul al cercetatorilor: efectele incalzirii globale costa doua-trei sute miliarde de dolari

Costurile necesare pentru a face fata impactului schimbarilor climatice sunt de doua-trei ori mai mari decat estimarile Natiunilor Unite – potrivit unui nou bilant stiintific independent, preluat de BBC. Astfel, cercetatorii au estimat ca suma de care este nevoie pentru a face fata celor mai grave efecte ale inundatiilor, secetei si furtunilor este de doua-trei sute miliarde de dolari.incalzirea globala
In urma cu doi ani, reprezentantii ONU au estimat costurile la o valoare care varia intre 30 si 100 de miliarde de lire sterline pe an, insa au recunoscut ca aceste estimati au fost prudente.
Cititi si: Liderii celor mai importante economii din lume se reunesc in Franta, pentru summitul G8
BBC mai noteaza ca tarile in curs de dezvoltare sustin ca economiile occidentale au provocat schimbarile climatice, iar statele occidentale trebuie sa plateasca pentru aceste masuri protectioniste. Fara acesti bani, nu va exista un acord la negocierile Natiunilor Unite pe aceasta tema, care se va desfasura la Copenhaga.
Sursa: HotNews

Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale

Temperaturile medii din lunile de vara vor creste constant in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale, sustin cercetatori de la Universitatea Stanford dupa analiza a cel putin 50 de modele climatice, inclusiv computerizate, si studierea datelor de arhiva provenind de la statii meteorologice din lumea intreaga, potrivit portalului Utro.
Cititi si: Banca Mondiala va sprijini elaborarea unui studiu in Romania privind reducerea emisiilor de CO2
In urmatorii 60 de ani schimbarile climatice vor afecta Europa, China si SUA, in timp ce in Africa tropicala, Asia si America de Sud temperatura medie va incepe sa creasca in lunile de vara chiar peste doua decenii.
Tropicele se vor incalzi atat de repede, incat in urmatoarele trei decenii doua treimi din sezonul de vara vor fi extrem de calduroase pe intreaga planeta, releva rezultatele studiului amintit. ‘Conform prognozelor noastre, regiuni mari de pe glob se vor incalzi atat de repede incat pana la jumatatea secolului chiar si in verile cele mari racoroase temperaturile inregistrate vor fi cu mult mai mari decat acum 50 de ani’, afirma conducatorul stiintific al studiului Noah Diffenbaugh, de la Institutul de Mediu de pe langa Universitatea Stanford.
Cresterea considerabila a temperaturilor sezoniere va afecta grav sanatatea umana si agricultura, avertizeaza el, evocand in acest context canicula din 2003 care a ucis circa 40.000 de oameni numai in Europa.
In plus, cresterea temperaturii de vara la latitudinile medii poate conduce la o scadere cu o treime a recoltei de porumb si soia, in conditiile unei accelerari a cresterii concentratiei de dioxid de carbon in aer, care favorizeaza incalzirea globala. Deteriorarea situatiei legate de asa-numitele ‘gaze cu efect de sera’ a dus la situatia ca anul trecut a fost apreciat de expertii Administratiei Nationale pentru Oceane si Atmosfera din SUA (The National Oceanic and Atmospheric Administration /NOAA/) drept cel mai calduros din istoria observatiilor meteorologice. AGERPRES