vineri, 31 decembrie 2010

Europa ne-a gazat la emisiile de dioxid de carbon

, , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Cine va da undă verde proiectului Rosia Montană e de sperat că e suficient de lucid pentru a întelege că va face un gest istoric si că posteritatea nu-l va uita, mai ales că evolutia consecintelor e pe termen foarte, foarte, foarte lung, deci amintirea va fi vie, pururea — Liviu Mihaiu

Reducerea cotei de certificate de emisii de dioxid de carbon obliga poluatorii din Romania la investitii suplimentare, urmate de cresterea preturilor
Prin taierea a 20,7% din cota solicitata in Planul National de Alocare, Comisia Europeana (C.E.) a creat o gaura financiara Romaniei de aproape 210 milioane euro, pentru anul acesta, si de aproape 9 miliarde pana in 2012. Iar daca pretul certificatelor va creste pe piata internationala, pierderile ar putea fi mult mai mari.
Dupa semnarea Protocolului de la Kyoto (1997), care prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial cu 5,2% pana in 2012, tara noastra s-a trezit cu o cota din care isi putea permite sa vanda si sa incaseze cateva miliarde de euro. Iata insa ca aderarea la UE si masurile mult mai stricte adoptate de aceasta in privinta protectiei mediului au facut ca „manoasa“ cota sa fie redusa semnificativ si sa ne transforme din posibili vanzatori in posibili cumparatori. Cele 250 de instalatii care emit dioxid de carbon, cuprinse in Planul National de Alocare (PNA), se vor vedea obligate sa cumpere certificate suplimentare, pentru ca majoritatea nu au facut investitii de mediu pentru reducerea emisiilor. Lovitura cea mai grea o va primi sistemul energetic, raspunzator pentru circa 60% din totalul emisiilor de dioxid de carbon, care nu va putea suporta cheltuielile de mediu decat in conditiile majorarii substantiale a pretului la energia electrica.
Cititi si: RAR va monitoriza emisiile de CO2 ale maşinilor noi
Cine imparte parte-si face
Prin PNA, Romania a solicitat C.E., pentru 2007, 84,2 milioane de certificate, dar a primit 74,8 milioane. Mai grav este ca, pentru perioada 2008-2012, din cota solicitata de 97,55 milioane certificate anual ne-au fost aprobate doar 75,9 milioane, ceea ce echivaleaza cu o reducere de 20,7%. De asemenea, la fel de drastic au fost taiate si cotele Poloniei, Slovaciei sau chiar Cehiei, iar cota Bulgariei a fost diminuata cu 37,4%. In schimb, pentru tarile puternic industrializate din UE reducerea a fost mai mult de fatada: cota Frantei si a Marii Britanii pentru urmatorii 4 ani a ramas neatinsa, cea a Germaniei s-a diminuat doar cu 6%, iar a Italiei cu aproape 7%. Mai trebuie facuta precizarea ca decizia C.E. privind aprobarea Planurilor Nationale de Alocare nu poate fi negociata nici inainte, nici dupa aprobarea lor.
Diferentele persista
Asadar, Romania a pierdut 9.080.765 de certificate de emisii de dioxid de carbon echivalent anual si nu este exclus sa trebuiasca sa-si completeze necesarul prin cumpararea de certificate de pe piata europeana. Altfel spus, un certificat de emisie este echivalentul unei tone de dioxid de carbon si valoarea lui de piata, in momentul de fata, este de circa 23 euro. La numarul de certificate amintite, suma pierduta se ridica la peste 208 milioane euro. C.E. a mai stabilit si nivelul capacitatii de linking a operatorilor romani (linkingul inseamna echivalarea in schema europeana a certificatelor similare emise in baza Protocolului de la Kyoto, ceea ce se traduce in preturi mult mai mici), la doar 10% din nivelul alocarii. Prin comparatie, sa spunem ca nivelul capacitatii de linking pentru Germania este de 20%. In aceste conditii, instalatiile cuprinse in PNA vor avea dreptul sa foloseasca pentru conformare certificate provenind din proiecte Kyoto, capacitatea de linking fiind de 38 milioane certificate pe perioada 2008-2012. La preturile actuale, schimbul de certificate ar putea aduce operatorilor romani in jur de 190 milioane euro, fara a le afecta conformarea. Daca diferenta de pret dintre certificatele din schema europeana si cele emise prin Protocolul de la Kyoto s-ar reduce cu numai 1 euro, pierderea Romaniei ar fi de 38 milioane euro.
Si noi gresim
Urmatoarea provocare pentru operatorii romani va fi data de inscrierea certificatelor in Registrul National, care nu a primit inca acreditarea de la Bruxelles, si apoi intrarea lor pe piata carbonului. Romania, desi avea o sansa unica de a deveni o piata regionala, se pare ca a ratat aceasta ocazie. Daca ne uitam insa la decizia C.E. privind Planul National de Alocare al tarii noastre, ajungem la concluzia ca reducerea cotei se datoreaza si autoritatilor de la Bucuresti. Dupa ce ni se atrage atentia ca putem cadea din nou in plasa ajutorului de stat, ni se spune negru pe alb: „Comisia noteaza ca alocatiile individuale catre instalatii se bazeaza pe previziuni de crestere a sectorului întocmite de Guvern. Astfel de estimari pot depinde de multe ipoteze subiective care sunt greu de verificat in maniera obiectiva, si România nu a demonstrat ca estimarile utilizate sunt suficient documentate. În final, C.E. nu a primit informatii adecvate pentru a aprecia daca bonusul pentru actiunea timpurie este acordat într-o maniera consistenta“.
Sursa: Sfin

Bruxelles-ul reia dezbaterea despre taxa pe emisiile de dioxid de carbon pentru reducerea poluării

, , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Cine va da undă verde proiectului Rosia Montană e de sperat că e suficient de lucid pentru a întelege că va face un gest istoric si că posteritatea nu-l va uita, mai ales că evolutia consecintelor e pe termen foarte, foarte, foarte lung, deci amintirea va fi vie, pururea — Liviu Mihaiu

Comisia Europeană (CE) are în vedere crearea unei taxe pe dioxidul de carbon emis la nivel european, care să ajute la stimularea unui consum mai curat şi lupta împotiva schimbărilor climatice, a anunţat, vineri, comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs, citat de AFP.emisii carbon RO
“Unele state membre au anunţat deja, iar altele au în vedere introducerea unei taxe pe CO2, dar avem nevoie de o reglementare la nivelul întregii Europe”, a spus Kovacs presei după reuniunea miniştrilor europeni de finanţe la Goteborg.
Cititi si: RAR va monitoriza emisiile de CO2 ale maşinilor noi
Franţa a decis să aplice din 2010 o asemenea taxă, care există deja în Scandinavia, în special în Suedia, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE. Ideea a fost discutată vineri pentru prima dată la o reuniunea a miniştrilor UE, a mai spus comisarul european, care a adăugat că nu a depistat semne descurajatoare în acest sens.
UE are nevoie de un instrument pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv pentru a face rost de resursele necesare finanţării unei politici climatice mondiale, a mai spus Kovacs, care consideră că “este eseţial să fie pus un preţ pe emisiile de dioxid de carbon”.
În Europa există deja un sistem de cote de emisii de CO2 pentru companii, dar acesta acoperă 40-45% din totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră. Gospodăriile, transportul şi o serie de alte sectoare sunt lăsate în afara reglementării, a precizat Kovacs.
“Este nevoie de un alt instrument. Acesta ar putea consta în taxarea CO2″, potrivit comisarului pentru fiscalitate, care va pregăti un proiect în acest sens, ce trebuie adoptat în unanimitate de statele membre ale UE. Concret, taxa pe CO2 ar urma să fie aplicată tuturor sectoarelor care nu sunt supuse sistemului de drepturi de emisie. Taxa ar putea fi aplicată la nivelul TVA sau la cel privind accizele.
“UE va fixa un nivel minim, iar statele membre vor putea stabili o taxă mai mare”, a mai spus Kovacs.
Sursa: NewsIn

Deputatul Valeriu Tabara sustine ca 90% din soia importata in Europa si aflata in sistemul de consum este modificata genetic. Senatorul Ilie Sarbu sustine ca Uniunea Europeana nu aproba cultivarea organismelor modificate genetic

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Schimbari climatice, desertificari, alunecari de teren, inundatii, secete… toate sunt consecinte ale defrisarilor. Daca vreti sa investiti in ceva, cumparati un teren degradat si impaduriti pentru ca beneficiile pentru proprietarii de paduri vor veni. — Ionut Parausanu

In aceasta perioada, la nivelul Uniunii Europene, dar si la nivelul tarii noastre si in Parlamentul Romaniei, se duce un adevarat razboi intre partizanii cultivarii OMG-urilor (organisme modificate genetic) si cei care sunt impotriva acestor organisme. De fapt, razboiul a inceput cu vreo 10 ani in urma in UE, iar la noi in tara, cu mult mai tarziu. Deocamdata invingatori par a fi dusmanii OMG-urilor. In timp ce potrivnicii sustin ca, in timp, prin consumare, aceste organisme distrug creierul, ficatul, rinichii omului si produc cancer, sustinatorii spun ca aceste teorii sunt false, iar OMG-urile sunt foarte bune pentru consumul uman. Situatia este paradoxala, fiindca in UE, deci si in tara noastra, este interzisa cultivarea OMG-urilor, dar cu toate acestea, piata este plina de produse care contin OMG-uri (soia, porumb, cartofi etc.), dar importate in primul rand din America de Sud – Brazilia si Argentina.
Razboi intre producatorii de erbicide si cei de seminte?
Senatorul Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, a declarat ca deocamdata nu exista un verdict stiintific clar privitor la existenta sau nu a pericolului OMG-urilor fata de sanatatea umana. “Sunt tot felul de speculatii pe acest aspect, dar pana acum, nimeni nu s-a exprimat ferm: cum dauneaza sau de ce dauneaza sanatati umane. Am mai spus-o si o repet, probabil asistam la un razboi intre producatorii de seminte si cei de pesticide si erbicide. UE nu accepta cultivarea OMG-urilor pe teritoriul ei, ci numai la furajarea animalelor. Ca o consecinta, prin tratatul de aderare, nici noi nu avem voie sa cultivam”, a declarat Sarbu. Situatia paradoxala nu se opreste aici. Senatul Romaniei dezbate o ordonanta de urgenta, care va reglementa si chiar va aproba cultivarea OMG-urilor pe teritoriul Romaniei, tara membra UE. “Parlamentul Romaniei are in dezbatere ordonanta de urgenta privind cultivarea organismelor modificate genetic, acum e in Senat si va intra la Camera Deputatilor si va fi analizata de Comisia de Administratie si Comisia de Agricultura”, a declarat deputatul Valeriu Tabara, alt fost ministru al Agriculturii, si vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul Romaniei.
Cititi si: Statele UE considera ca planurile Comisiei privind culturile modificate gentic incalca reglementarile internationale de comert
Astazi se dezbate
Cum Tabara este sustinatorul cultivarii si consumului OMG-urilor, a pus la dispozitia colegilor de la Comisa de Agricultura din Senatul Romaniei toata documentatia privind OMG-urile. “Eu dispun de aceasta documentatie si pentru ca lucrez de peste 30 de ani in ameliorarea aplicata a plantelor. Legea care se dezbate in parlament este foarte corecta si tine seama de bazele stiintifice din domeniu, pentru ca acest razboi aruncat pe piata, inclusiv cu scandalul privitor la painea de la Carrefour, privitor la soia sau porumbul modificat genetic, este de prost gust. Ordonanta reglementeaza modul de cultivare fara restrictiile artificiale si tine seama de argumentele stiintifice, nu de argumentele de spectacol si de scandal. Romania este singura tara care poate cultiva soia, iar 90% din soia adusa in Europa si aflata in sistemul de consum este modificata genetic. Anul trecut, in Timis, a fost multa soia si buna, peste 20.000 de hectare”, a spus Tabara. Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, a declarat ca aceasta ordonanta va fi analizata astazi de Consiliul Consultativ din care face parte. De asemenea, se vor analiza toate ordonantele si programele privitoare la agricultura, precum si stadiul in care se afla APIA, vis-a-vis de atentionarea Uniunii Europene. In 2007, porumbul modificat genetic in tara noastra este cultivat pe 332,5 ha. In judetul Timis, sunt 0,5 ha pentru testare.
Sursa: Ziua de Vest

joi, 30 decembrie 2010

Ştrudel cu 18 E-uri

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
La Rosia Montana e un fel de conjuratie, un fel de crima colectiva. Ne vom ucide cu buna stiinta unul dintre putinele paradisuri care ne-au mai ramas. — Mircea Cartarescu

Pe ambalajul ştrudelului Ema scrie destul de mare: “o minunăţie dulce”. Ne întrebăm ce poate fi aşa de minunat să mănînci 18 E-uri, grăsimi sintetice şi zaharuri rafinate.
aditivi alimentari
Ema este un ştrudel congelat cu brînză şi stafide. Lista de ingrediente este foarte lungă şi cuprinde o mulţime de aditivi alimentari care ar fi putut lipsi. Produsul are în compoziţie: făină, brînză dulce de vacă 25%, margarină (uleiuri vegetale rafinate, uleiuri vegetale hidrogenate, emulgatori: mono- şi digliceride ale acizilor graşi E 471, poliglicerol ester E 475, lecitină din soia E 322, conservant: sorbat de potasiu E 202, acidifiant: acid citric E 330, aromă de unt, colorant: betacaroten E 160a, annatto E 160b, antioxidant: acid ascorbic E 300), cremă de vanilie (zahăr, amidon modificat E 1422, lapte praf, grăsime vegetală, îndulcitor: lactitol E 966, substanţe odorizante natural identice, colorant: caroten E 160, riboflavină E 101), apă, stabilizator), zahăr, amidon modificat E 1414, praf de ou, grăsimi parţial hidrogenate, praf de zer, amidon de grîu, lapte praf degresat, praf de frişcă, emulgatori: acid diacetiltartric E 472e, esteri ai mono şi digliceridelor E 472b, mono şi digliceride ai acizilor graşi E 471, aromă, acidifiant: acid citric E 330), amidon de porumb modificat E 1440, sare iodată, oţet, zahăr, stafide 3%. Tot de pe etichetă aflăm că 100 de grame de ştrudel au o valoare energetică de 279 kcal şi că acestea ne aduc 5,9 g proteine, 23,41 g carbohidraţi şi 17,85 g lipide.
ANALIZĂ. Ştrudelul Ema este un produs de patiserie cu profil nutriţional dezechilibrat şi valoare biologică scăzută rezultată din îmbinarea glucidelor de tip amidonos din făină şi a glucidelor cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), cu grăsimi vegetale hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că această compoziţie imprimă produsului o valoare energetică foarte ridicată (279 kcal/ 100 de grame).
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
Tot din lista de ingrediente rezultă că, pe lîngă zaharuri rafinate şi grăsimi sintetice, ştrudelul analizat are în compoziţie şi 18 aditivi alimentari. E-urile din categoria amidonurilor modificate pot produce disfuncţii ale tractusului digestiv, iar conservanţii pot înteţi crizele de astm şi pot acutiza alergiile.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic, hipertensivilor, bolnavilor de maladii hepatorenale, suferinzilor de dislipidemie, de boli cardio şi cereboravasculare, de boli neurodegenerative, bolnavilor de diferite tipuri de cancere. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi alergie la proteinele din lapte îl vor testa în prealabil. Ştrudelul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail . Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National

Prăjitura Best Time are 17 aditivi alimentari

, , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
La Rosia Montana se vinde, de fapt, Romania — Mircea Toma

17 aditivi alimentari şi un amalgam de grăsimi şi zaharuri alimentare care dau peste cap organismul constituie, pe scurt, compoziţia prăjiturii “Best time”. Înainte de a o consuma, citiţi cu atenţie eticheta!
prajitura cu aditivi
Prăjitura “Best time” cu gem de fructe de pădure este un produs extrem de dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu foarte mulţi aditivi alimentari. Chiar dacă nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are un exces de glucide atât cu absorbţie lentă – amidon de porumb –, cât şi rapidă – zahăr, sirop de glucoză-fructoză. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că din această cauză pancreasul endocrin are de suferit pentru că va fi forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-un timp mai scurt. De asemenea, conţine foarte multe grăsimi vegetale hidrogenate, dar şi margarină. Despre aceasta din urmă nu ni se spune din ce fel de grăsimi a fost fabricată (hidrogenate sau interesterificate) şi nici ce aditivi alimentari au fost folosiţi pentru ea. Pe lângă aceste lipide, producătorul a mai utilizat şi uleiuri vegetale.
Grăsimile şi glucidele sunt completate cu alcool. Chiar dacă este prezent în cantitate mică, amestecat cu ingrediente de acest tip este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic, avertizează specialistul nostru.
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
ADITIVII ALIMENTARI
Cei 17 aditivi alimentari folosiţi au efecte adverse, putând provoca de la alergii până la cancer. Producătorul nu a folosit pentru E476 denumirea cunoscută – poliglicerol poliricinoleat –, preferând un acronim. În ţările vorbitoare de limba engleză, prescurtarea aceasta este comună, însă cel care a făcut traducerea ar fi trebuit să folosească varianta din limba română. Acest aditiv are efecte hetapo şi nefrotoxice. Sorbitoul, E420, afectează tractusul digestiv, E1520 produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neuro şi cardiotoxic. Sorbatul de potasiu, E202, duce la acutizarea crizelor de astm şi la apariţia alergiilor. E160, betacaroten, este incriminat pentru cancer de plămâni, mai ales în cazul fumătorilor şi al persoanelor care trăiesc într-un mediu poluat. De asemenea, poate provoca urticarie şi nu este indicat copiilor hiperactivi. E200, acid sorbic, produce alergii, iritaţii dermice şi distruge vitamina B12. Guma locus been poate avea acţiune laxativă, mai ales dacă este consumată în cantităţi mari. Porofosfaţii de sodiu împiedică fixarea calciului în oase, iar din această cauză în cazul unui consum cronic poate apărea osteoporoza. Prăjitura analizată are cinci surse de sodiu, din aditivi alimentari şi din sare (clorură de sodiu). Consumatorii trebuie să ţină cont de faptul că medicii nu recomandă o doză mai mare de 6 g zilnic de sare pentru adulţii sănătoşi. Din lista compoziţională rezultă că produsul analizat are şi o valoare energetică foarte mare, motiv pentru care specialistul atrage atenţia supraponderalilor şi obezilor să îl consume cât mai rar, pentru a nu-şi agrava problemele.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, coroborată cu efectele adverse ale aditivilor alimentari folosiţi, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu astm, bolnavilor de cancer, celor cu hiperuricemie (gută), persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cu alergie la soia şi la fructele de pădure trebuie să testeze reacţia organismului înainte de a consuma produsul.
Sursa: Jurnalul National

Campionul care păcăleşte consumatorul

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Mă declar de azi de partea celor douăzeci şi ceva de mii de semnatari contra proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation; băieţi, treceţi-mă şi pe mine la coada listei! Pur şi simplu nu se mai poate! — Alina Mungiu-Pippidi

Pe eticheta “salamului picant C+C” scrie că este “campionul calităţii”. Acest lucru ar fi fost posibil dacă nu ar fi avut în compoziţie atât de mulţi aditivi alimentari şi o cantitate foarte mare de grăsimi animale.
salam cu aditivi
Slănina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasă pentru sistemul cardiovascular şi pentru buna funcţionare a ficatului. Nu este indicată în alimentaţia celor care suferă de hiperuricemie (gută), pentru că le agravează crizele.
ADITIVII ALIMENTARI
Aceste grăsimi sunt amestecate cu aditivi alimentari, pentru a le da un gust mai plăcut şi o textură cât mai aproape de cea a unui produs de calitate. Consumatorul nu simte foarte tare faptul că slănina este folosită în cantitate mare, pentru că s-a folosit monoglutamat de sodiu, E621, care potenţează gustul cărnii de porc.
Acest aditiv vine numai în ajutorul producătorului, deoarece clientul va avea numai de suferit. Consumul frecvent de E621 duce la apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în ceafă şi antebraţ, respiraţie dificilă, modificări de ritm cardiac. De asemenea, monoglutamatul de sodiu este neurotoxic şi provoacă dependenţă. Din această cauză nu este recomandat în alimentaţia bolnavilor de Parkinson, Alzheimer şi Hungtington. Monoglutamatul de sodiu trebuie exclus şi din dieta copiilor, a femeilor însărcinate şi care alăptează, a bătrânilor, a hipoglicemicilor şi a cardiacilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Conservantul nitrit de sodiu, E250, nu trebuie consumat de nici o categorie de persoane, pentru că are efecte cancerigene dovedite. De aceea, JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doză zilnică admisă pentru toate sursele de nitriţi din alimentaţie de 0,1 mg/kg corp. Cei mai afectaţi de consumul de nitriţi sunt sugarii şi copiii mici. Persoanele sensibile pot suferi de alergii, dureri de cap, cianoze în urma consumului de nitriţi. De asemenea, E250 poate declanşa hipertensiunea la vârste fragede şi poate induce afecţiuni ale glandei tiroide, pentru că perturbă metabolismul iodului. Pentru ca dumneavoastră să aveţi impresia că mâncaţi un produs foarte proaspăt, producătorul a folosit colorantul carmin, E120. Acesta le poate declanşa persoanelor sensibile alergii, rinite, astm sau erupţii cutanate. De asemenea, nu este recomandat în alimentaţia copiilor, a celor care suferă de sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi nici celor care au maladiile Alzheimer şi Parkinson.
Sarea reprezintă şi ea un ingredient major al salamului picant C+C. Pe lângă sare, produsul mai are sodiu şi aditivii alimentari glutamat monosodic, ascorbat de sodiu şi nitrit de sodiu. Specialistul nostru atrage atenţia că un adult sănătos nu trebuie să consume zilnic o cantitate mai mare de 6 g de sare. În caz contrar, va tulbura buna funcţionare a sistemului cardiovascular şi a rinichilor. Combinaţia de grăsimi animale saturate cu aditivi alimentari îi imprimă produsului o valoare energetică foarte mare. Din această cauză, persoanele supraponderale şi obeze trebuie să consume produsul cu precauţie. Acelaşi sfat este valabil şi pentru cei normoponderali.
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, cerebrovasculare, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu cancere, alergicilor, astmaticilor, diabeticilor, hiperuricemicilor, celor cu Parkinson, Alzheimer, celor cu sindrom ADHD.
Ingrediente
Carne porc, slănină, carne vită, proteină vegetală de soia, sare, condimente, zaharuri (dextroză, zahăr), potenţiator de gust (glutamat monosodic – E621), antioxidant (acid ascorbic – E300, ascorbat de sodiu – E301), colorant (carmin – E120), conservant (nitrit de sodiu – E250), culturi starter.
Sursa: Jurnalul National

Novatini – Tabletă cu margarină

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Schimbari climatice, desertificari, alunecari de teren, inundatii, secete… toate sunt consecinte ale defrisarilor. Daca vreti sa investiti in ceva, cumparati un teren degradat si impaduriti pentru ca beneficiile pentru proprietarii de paduri vor veni. — Ionut Parausanu

Tableta cu cremă de lichior de vişine Novatini se vinde la raionul de ciocolată, deşi din compoziţie pare mai degrabă un amestec de margarină, zahăr, arome sintetice şi aditivi alimentari.
novatini - ciocolata cu aditivi
Tableta analizată este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat: zahăr, sirop de glucoză, izoglucoză.
Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pe eticheta produsului scrie că are în compoziţie lichior de vişine, însă aroma de vişine este sintetică, iar băutura nu are decât o pondere de 0,02%. Totuşi, tableta are alcool etilic într-o cantitate importantă, poate ca o compensaţie faţă de lipsa lichiorului.
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
Tableta conţine un colorant chimic, azoic, de sinteză, azorubina E122, cu efecte adverse asupra sănătăţii. Acesta declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, provoacă urticarie, edem şi are un mare potenţial
cancerigen.
Acidul sorbic, E200, poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Doza zilnică admisă este de 25 mg/kg corp. Din cauza compoziţiei, produsul are o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, bătrânilor, suferinzilor de cancer, celor cu afecţiuni neuropsihiatrice, celor cu ADHD. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide. Persoanele cu intoleranţă la lactoză, cei cu alergie la soia, alune, arahide şi cu celiachie vor testa reacţia organismului la produs.
Ingrediente
Tabletă cu cremă lichior de vişine 36%. Zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, pudră de cacao, zer praf, sirop de glucoză, izoglucoză, agent de umezire (sirop de sorbitol E420), alcool etilic, lapte praf integral, emulgator (lecitină din soia E321), invertază, aromă natural identică (vişină), sare iodată, acidifianţi (acid citric E330, acid lactic E270), pudră naturală de vi­şine (0,04%), aromatizant (vanilină), lichior de vişine (0,02%), conservant (acid sorbic E200), colorant alimentar (azorubină E122). Poate conţine urme de alune, arahide, migdale şi gluten. Valori nutriţionale/100 g: valoare energetică 425,4 Kcal/1.782,5 Kj; proteine 2,6 g; glucide 55,3 g; lipide 23,8 g.
Sursa: Jurnalul National

Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi

, , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
In fiecare an, romanii taie un copac ca sa aiba brad de Craciun, multi fara sa fi plantat vreodata unul. Daca vrei sa iti iei revansa fata de mediu pentru agresiunile pe care le-ai adus prin poluare, participa la plantarile organizate in toamna asta — Ionut Parausanu

Desenul de pe eticheta salamului ardelenesc Agra’s ne sugerează că acesta ar fi unul tradiţional. Numai că, citind lista de ingrediente, ne dăm seama că este un produs modern, obţinut cu ajutorul aditivilor alimentari.
salam ardelenesc cu aditivi
Salamul ardelenesc Agra’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală cu efect aterogen, atenţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, valoarea biologică a produsului analizat este scăzută de prezenţa aditivilor alimentari. Polifosfaţii E452i şi E452ii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în urma unui consum ridicat poate apărea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson şi copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Salamul analizat conţine şi o cantitate mare de nitrit şi nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un înalt potenţial cancerigen. Suferinzii de boli cardiace şi renale, dar şi cei cu hipertensiune trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sodiu conţinută de produsul analizat. Specialistul ne spune că doza zilnică recomandată este de 6 g sare pentru o persoană adultă. Având în vedere compoziţia produsului, rezultă că are şi o valoare energetică ridicată de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale, obeze, dar şi cei care vor să îşi păstreze o greutate corporală normală.
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că salamul ardelenesc Agra’s nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (gută), cu cancer.
Ingrediente
Carne de vită, carne de porc, slănină, sare, piper, condimente, adaos proteic animal, conservanţi nitrit E251 şi nitrat de sodiu E250, antioxidant: acid ascorbic, stabilizatori: polifosfaţi de Na E452i şi K E452ii potenţiator de gust: glutamat de sodiu E621, colorant alimentar: carmină E120. Membrană artificială necomestibilă, produs fiert şi afumat.
Sursa: Jurnalul National

PEPSI MAX si aditivii alimentari

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Mă declar de azi de partea celor douăzeci şi ceva de mii de semnatari contra proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation; băieţi, treceţi-mă şi pe mine la coada listei! Pur şi simplu nu se mai poate! — Alina Mungiu-Pippidi

“Mens sana in corpore sano”. Motto-ul latin este arhicunoscut în întreaga lume şi cu toţii încercăm, mai mult sau mai puţin, să îl aplicăm în viaţa de zi cu zi. Acest lucru este din ce în ce mai dificil din cauza alimentelor pe care le consumăm.
Este important pentru sănătatea noastră ca produsele alimentare să fie produse în conformitate cu legile în vigoare, dar legile permit folosirea de substanţe dăunătoare sănătăţii: este vorba de o parte din aditivii alimentari, binecunoscutele E-uri de pe etichetele alimentelor.
Cititi si: 10 strategii pentru a te feri de cancer
Standardele generale pentru aditivii alimentari se stabilesc pe plan internaţional, iar autoritatea de referinţă în ceea ce priveşte elaborarea standardelor de calitate este „Codex Alimentarius”, întocmit în 1962. Uniunea Europeana a decis în 1970, ca fiecare aditiv autorizat să fie semnalat pe etichete sau ambalaje, prin binecunoscutul cod E. Pentru aplicarea eficientă şi unitară a legislaţiei în domeniu, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor a elaborat peste 90 de proceduri specifice de control pe grupe de produse şi servicii.
Există totuşi aditivi alimentari permişi în România, dar interzişi în ţări precum Rusia, Statele Unite ale Americii sau Australia datorită toxicităţii lor, iar dintre ei merită menţionaţi: E123: Amarant – colorant roşu; E124: Ponceau 4R – colorant roşu; E128: Roşu 2 G – colorant; E211:Acidul benzoic si derivaţii săi; E230: Bifenil – conservant; E231: Ortofenilfenol – conservant; E233: Tiabendazol – conservanţi; E95: Acetsulfam K – îndulcitor. “DARE FOR MORE” – 2,5L la preţ de 2L. Acesta este sloganul companiei Pepsi, care îndeamnă consumatorii să bea mai mult la un preţ mai mic. Dacă citim ingredientele unei etichete de PEPSI MAX din România observăm că celebra băutură răcoritoare conţine: apa, dioxid de carbon; Colorant: caramel; Îndulcitori de sinteza: aspartam (conţine fenilalanina) şi Acesulfam K; Acidifianţi: acid citric şi acid fosforic alimentar; Conservant: benzoat de sodiu, cafeină, aromă de cola. Statele Unite ale Americii a interzis folosirea a doi aditivi alimentari prezenţi în această băutură, şi anume BENZOATUL DE SODIU – E211, conservant alimentar care maschează gustul unor alimente de calitate slabă; se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul, iar Asociaţia Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen; interzis mai este ASPARTAM – E951, un edulcorant intens, puterea de îndulcire fiind de 150-200 de ori mai mare decât a zaharozei, iar consumul frecvent este nerecomandat deoarece poate provoca oboseală, ameţeli, halucinaţii, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi cancere de creier.
Cu toate că ceilalţi aditivi alimentari sunt până în prezent permişi peste tot în lume, ei sunt dăunători organismului. ACESULFAM K– E 950, nu este recomandat copiilor, în curele de slăbire, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, bătrânilor sau diabeticilor deoarece prezintă risc carcinogen, determină stres metabolic, iar la animalele de laborator apar afecţiuni ale glandei tiroide. ACIDUL FOSFORIC – E 338, este un acidifiant natural mineral care consumat în cantităţi mari determina încetinirea asimilării de magneziu, fier şi calciu, mărind astfel riscul de osteoporoză. ACIDUL CITRIC – E330, este un acidifiant care determină afecţiuni ale cavităţii bucale ca aftele sau cariile dentare. Consumul mare de CAFEINĂ provocă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare şi scăderea calcemiei. Găsim aditivi alimentari nocivi sănătăţii aproape în toate produsele pe care le consumăm. Astfel ca motto-ul „Mens sana in corpore sano” este din ce în ce mai dificil de aplicat, dar nu imposibil.

Băutură cu zahăr şi E-uri

, , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
In fiecare an, romanii taie un copac ca sa aiba brad de Craciun, multi fara sa fi plantat vreodata unul. Daca vrei sa iti iei revansa fata de mediu pentru agresiunile pe care le-ai adus prin poluare, participa la plantarile organizate in toamna asta — Ionut Parausanu

Sucurile de fructe prezente în această băutură răcoritoare nu au nici o valoare biologică, fiind înecate în aditivi alimentari şi zahăr.bitter
Băutura răcoritoare carbogazoasă cu suc natural de lămâie Giusto Lemon Bitter este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, fiind fabricat în principal din apă şi zahăr. Acesta din urmă are index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă, constituind un stres pentru pancreasul endocrin, care este nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă.
Cititi si: Ştiaţi că mâncaţi pate cu astm sau salam cu demenţă?
În compoziţia produsului intră şi aditivi alimentari cu potenţial periculos asupra sănătăţii consumatorilor. Benzoatul de sodiu, E211, este unul dintre cei mai contestaţi conservatori, fiind incriminat în modificare ADN-ului. De asemenea, unele studii au arătat că poate declanşa diverse tipuri de cancer, dar şi sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Efecte adverse are şi sorbatul de sodiu, care poate provoca astm şi alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Guma de carruba în doze mari poate avea acţiune laxativă şi uneori poate provoca alergii.
Sucul de lămâie şi cel de portocale sunt prezente într-o cantitate foarte mică, neavând nici un fel de efect benefic asupra sănătăţii, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, prezenţa aditivilor alimentari şi a zahărului în cantitate atât de mare distruge orice valoare biologică a sucurilor de fructe.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că Giusto Bitter Lemon Green nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sindrom ADHD, persoanelor alergice, astmaticilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii ale tractusului digestiv, dermatologice, cardiace, hepatice, renale, celor care suferă de cancer, celor cu probleme stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum.
ETICHETA
Giusto Bitter Lemon Green. Băutură răcoritoare carbogazoasă cu suc natural de lămâie. Apă, zahăr, suc natural de lămâie (min. 1,7%), suc natural de portocale (min. 1,3%), dioxid de carbon E290, acidifiant: acid citric E330, aromă, antioxidant: acid ascorbic E300, stabilizator: gumă de carruba E410, conservanţi: benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202, coloranţi verde natural CI3 E140i şi caroteni E160. Valoarea energetică 189 kJ/45 Kcal., proteine <0,1 g, carbohidraţi 10,9 g, din care zahăr 10,9 g, grăsimi <0,1 g, din care acizi graşi saturaţi <0,1g, fibre <01, g, sodiu, 0,002 g.
Sursa: Jurnalul National

Piaţa dulciurilor este invadată de produse toxice din cauza margarinei

, , , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
La Rosia Montana se vinde, de fapt, Romania — Mircea Toma

Prăjitura de casă ţine doar câteva zile, pe când cornurile, ruladele şi alte dulciuri ambalate au termen de valabilitate de până la doi ani. Margarina din componenţa delicateselor de pe raft le dă viaţă lungă, dar este extrem de dăunătoare organismului. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm produse naturale. Consumate în mod cumpătat, untura de porc şi untul sunt de zeci de ori mai sănătoase ca margarina.Margarina
Fie că o consumăm pe tartine, fie că se află în componenţa cornurilor şi a prăjiturilor ambalate, margarina este un aliment foarte dăunător sănătăţii.
Cititi si: Ziua nationala antifumat
Pentru că este artificială, celulele din organism nu au puterea să o asimileze şi devin vulnerabile. Imunitatea scade, iar rezultatul este o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii şi la cancer.
Cercetările ce au avut la bază subiecţii consumatori de margarină arată că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarină şi de alimente prăjite.
Pătrunse în organism, pe lângă faptul că solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate din margarină iau locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sânge, ceea ce înseamnă sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, spune că, în cazul femeilor însărcinate, acizii graşi din componenţa margarinei trec prin placentă, împiedicând dezvoltarea creierului la făt. „Poate pare înfricoşător, dar copilul se poate naşte efectiv cu creierul mai mic decât bebeluşii normali“, spune specialistul în nutriţie.
Cum se obţine margarina
Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când untul se găsea tot mai greu. O echipă de specialişti americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le încălzească la temperaturi foarte mari şi să le adauge hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească.
Cercetătorii au obţinut un produs alb, asemănător cu untul ca şi consistenţă şi cu plasticul ca structură moleculară, adică margarina.
Timp de 50 de ani, margarina s-a „îmbogăţit“ cu coloranţi, cu vitamine sintetice sau, mai nou, cu aromatizanţi artificiali, care o fac să miroasă a lapte mai tare decât acesta.
Pentru producători, grăsimile hidrogenate sunt de fapt foarte profitabile, potrivit specialiştilor în nutriţie: măresc viaţa produsului de la 12 la 18 luni, scad necesarul de congelare al produselor şi sunt consumate de vegetarieni, ceea ce înseamnă vânzări mari, mai ales în perioada posturilor.
Mâncaţi produse bio
Piaţa produsele ecologice din România nu este bine dezvoltată încă, în condiţiile în care cererea este foarte mică din cauza preţurilor uriaşe.
Vina o poartă în mare parte nu producătorii bio, ci magazinele de la noi, pentru punerea unor adaosuri comerciale mult prea mari. Drept urmare, românii preferă să cumpere produsele cele mai ieftine, fără a se gândi cât le poate dăuna sănătăţii lor şi mai ales a copiilor lor.
Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm cât mai puţine în general şi alimente bio, fără arome, coloranţi sau conservanţi şi provenite de la animale crescute în medii nepoluate. Pentru că mulţi dintre noi nu şi le permit încă, ideal ar fi să optăm măcar pentru ingredientele naturale, precum untul sau untura de porc.
Cât te costă o prăjitură de casă
Grăsimile hidrogenate în particular şi mâncarea nesănătoasă în general nu se justifică din punct de vedere economic. Mulţi spun că mâncarea sănătoasă şi bună e scumpă.
Ei bine, Catinca Iftimie, 75 de ani, spune că un produs făcut în casă e mult mai ieftin decât dulciurile ambalate din comerţ. Mai ales că o pungă de zahăr în jur de 3,4 lei şi o pungă de făină ce te costă doar 3 lei îi ajung pentru mai multe tăvi de plăcinte sau prăjituri.
„Eu nu folosesc margarină, iar ca să nu dau bani pe unt, fac plăcinta cu o lingură, două de untură de porc naturală. Mai pun nişte ouă, nişte coajă de portocală, gem, cacao, orice mai am prin bucătărie şi îmi ies cele mai bune dulciuri!“, mai spune bunica a patru nepoţi.
“Mai bine mâncăm grăsimi animale de tipul untului sau al slăninei de porc decât margarină.” Gheorghe Mencinicopschi director Institutul de Cercetări Alimentare.
Etichete cu informaţii incomplete
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut statelor lumii încă din anii ‘70 interzicerea grăsimilor hidrogenate. Producătorii ignoră recomandările OMS, având susţinere guverna­mentală.
Dane­marca însă a reuşit să interzică accesul margarinei pe piaţă şi consumul alimentelor ce conţin grăsimi hidrogenate din martie 2003.
În Uniunea Europeană şi în Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutriţională a produselor, prin evidenţierea conţinutului de grăsimi artificiale.
În România, din păcate, sunt folosite tertipuri de marketing pentru a induce în eroare consumatorii care nu au cultură nutriţională.
În loc de „grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate“, pe eticheta produselor comercializate la noi nu scrie decât „grăsimi vegetale“, pentru a-ţi da impresia că aceste ingrediente sunt sănătoase.
Sursa: Adevarul

Cinci alimente nepoftite la masă

, , , , , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Schimbari climatice, desertificari, alunecari de teren, inundatii, secete… toate sunt consecinte ale defrisarilor. Daca vreti sa investiti in ceva, cumparati un teren degradat si impaduriti pentru ca beneficiile pentru proprietarii de paduri vor veni. — Ionut Parausanu

Sunt alimente bune. Dar, din păcate sunt şi alimente rele, adesea mult mai apetisante. O mare parte dintre aceste alimente rele se înscrie în hrana de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, fără să ştim cât de nesănătoase sunt. Cu ajutorul profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, am făcut un top al celor mai periculoase alimente.alimente nepoftite la masa
Margarina. Acest aliment este aproape nelipsit la micul dejun. Totuşi, dacă vrem să fim sănătoşi, margarina trebuie exclusă din meniul nostru. Mai ales din meniul copiilor. Aceasta conţine grăsimi hidrogenate, grăsimi care nu sunt recunoscute de corpul nostru şi care nu intră în procesele de digestie. Aceste grăsimi sunt depozitate pe pereţii vaselor de sânge ceea ce conduce, în cele din urmă, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator. La margarină ar trebui să renunţe şi cei care au probleme cu kilogramele în plus. Consumul acestui aliment favorizează formarea de depozite de grăsime în jurul taliei şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Specialistul nostru atrage atenţia că nici nu bănuim în câte alimente se ascunde margarina. Dar dintre aceste alimente, cea mai mare cantitate de margarină conţin toate produsele de patiserie, maionezele, unele sortimente de pâine, biscuiţi, bomboane şi ciocolată.
Cititi si: Forumul Ecosapiens
Muştarul. Dă savoare micilor şi cârnaţilor. Şi cum românii sunt mari consumatori de mici şi cârnaţi, evident, că şi muştarul e la loc de cinste. Dar hai să vedem ce se ascunde dincolo de gustul inconfundabil al muştarului? Mulţi conservanţi şi coloranţi sintetici. În ultimul timp, poţi să găseşti în supermarketuri muştar cu diverse arome. De pildă, cu aromă de miere. Acesta conţine un agent de îngroşare – “guma xantan” sau E 415. Ce rol are această substanţă? Măreşte vâscozitatea produselor alimentare, favorizează digestia şi, totodată, scade valoarea nutritivă din cauza interferenţei gumei cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor. Acelaşi muştar conţine acid citric (E 330). “Tocmai pentru că este acid, el poate provoca afecţiuni bucale, cum ar fi apariţia cariilor dentare”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Alte substanţe periculoase din compoziţia muştarului: benzoat de sodiu (E 211), care poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare; amidon modificat, un aditiv alimentar nociv.
Brânza topită. În topul alimentelor care ne pun sănătatea în pericol, brânza topită ar putea ocupa acelaşi loc cu margarina. Specialistul nostru îi sfătuieşte pe părinţi să pregătească mai rar sandvişuri cu brânză topită, pentru că, în cazul unui consum frecvent şi în cantitate mare, sărurile de topire interferă cu metabolismul calciului şi fosforului din oase, împiedicând fixarea calciului. Rezultatul: oase fragile expuse fracturilor grave.
Conservele. Un ritm de viaţă alert ne pune în faţa unei alegeri care atentează la sănătate: conservele. Sursa botulismului alimentar este aproape întotdeauna consumarea alimentelor conservate. Nici conservele pe care le preparaţi în casă nu vă feresc de această boală. Prin urmare, apelează la tehnicile de conservare corecte atunci când pregăteşti conserve în casă. Alimentele trebuie fierte la cel puţin 121 de grade Celsius. În ceea ce priveşte conservele din comerţ, nu le consuma dacă au un miros de stricat sau în cazul în care recipientul este desfăcut sau umflat.
Mezelurile. Cu cât mai rar cu atât mai bine. Îndemn valabil pentru consumatorii de orice vârstă. În afară de gust, majoritatea mezelurilor din comerţ nu oferă nimic bun pentru sănătate. Sunt alimente înalt procesate. Conţin conservanţi şi aditivi periculoşi. Dacă vei citi cu atenţie eticheta, vei observa că acestea sunt un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Salamul, cârnaţii, şunca de diverse tipuri, pastramă, parizerul, toba conţin grăsimi animale, implicate în apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de sare din mezeluri contribuie la scăparea de sub control a tensiunii arteriale. De asemenea, din cauza multor aditivi folosiţi la prepararea mezelurilor, aceste alimente favorizează apariţia cancerului.
Sursa: Jurnalul National

Probioticele sau ce se ascunde sub eticheta de pe ambalaj

, , , , , , , , , , ,
Adauga AICI mesajul tau eco!
Mă declar de azi de partea celor douăzeci şi ceva de mii de semnatari contra proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation; băieţi, treceţi-mă şi pe mine la coada listei! Pur şi simplu nu se mai poate! — Alina Mungiu-Pippidi

29well-6001.jpgCând cumpăraţi mâncare pe a cărei etichetă scrie probiotice, primiţi beneficii pentru sănătatea vostră sau este vorba, doar, de publicitate exagerată? Probabil câte puţin din fiecare.
Probioticele sunt microorganisme vii, ce refac balanţa bacteriană intestinală şi cresc rezistenţa la  germenii patogeni. Ingerate în cantităţi suficiente, pot îmbunătăţi digestia şi reduce durata gripelor şi răcelilor. Dar, deşi există mii de probiotice diferite, doar câteva şi-au dovedit utilitatea în studiile practice. Ce tulpină de bacterii conţine produsul cumpărat este greu de spus. Nu există cerinţe standard de etichetare care să ajute cumpărătorul să aleagă produsele probiotice. Cuvântul “probiotic” scris pe o etichetă nu aduce suficientă informaţie pentru a decide dacă produsul respectiv este sau nu benefic unei anumite probleme de sănătate. Aşa cum un doctor ar prescrie antibiotice diferite pentru o durere în gât sau pentru tuberculoză, familii diferite de probiotice produc efecte diferite asupra sănătăţii.
Cititi si: Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
“Este o imensă problemă pentru consumatori să încerce să afle dacă produsele respective vor avea efect sau nu” spune dr. Shira Doron, profesor asistent de medicină la Universitatea Tufts.
De exemplu lactobacilul, un probiotic care este prezent cu mai multe tulpini, dintre care: lactobacilul GG (cunoscut ca şi LGG) care poate fi întâlnit în suplimentele nutritive pentru culturişti, dar şi în produsele lactate finlandeze; L. casei DN 114 001 aflat în produsele Danone şi L. casei Shirota componentă a Yakult, o populară băutură probiotică japoneză. Studiile arată că toată aceste tulpini sunt asociate cu reducerea diareei, LGG este benefic în tratarea eczemelor atopice precum şi în alergiile sugarilor şi copiilor produse de lapte, conform unui raport din 2008 publicat în Jurnalul de Gastroenterologie Clinică. Între timp, atât LGG cât şi tulpina de L. casei din Danone şi-au dovedit eficacitatea în reducere riscului de îmbolnăviri la copii.
“Lactobacilul este doar o bacterie” spune Gregor Reid, director al Centrului Canadian petru Cercetarea şi Dezvoltarea Probioticelor. “Să spui că un produs conţine lactobacil este ca şi cum ai spune că îl aduci pe George Cloney la o petrecere. Poate fi actorul sau poate fi doar un tip de 85 de ani din Atlanta pe care întâmplător  îl cheamă George Cloney. În cazul probioticelor există diferenţe importante între tulpini”.
Rezultatul unui proces recent ne poate ajuta. Danone, unul dintre cei mai mari comercianţi de iaurturi probiotice, a încheiat o înţelegere într-un proces deschis împotriva produselor sale  iaurt Activia şi iart de băut DanActiv, care preting a ajuta la regularizarea digestiei şi la stimularea sistemului imunitar. Ca parte a înţelegerii în valoare de 35 milioane $, Danone a fost de acord să despăgubescă clienţii nemulţumiţi şi să facă modificări în conţinutul etichetei, printre ele adăugarea numelui ştiinţific al tulpinii probiotice folosite. Danone spune că a preferat să cadă la înţelegere pentru a evita litigiile şi pentru că susţine toate afirmaţiile privind eficacitatea produselor sale.
Pe site-ul companiei sunt prezentate numeroase studii ştiinţifice desfăşurate asupra tulpinilor sale probiotice patentate. “Abordarea ştiinţifică este, de decenii, nucleul afacerii noastre” spune purtătorul de cuvânt Michael Neuwirth şi adaugă “Esenţa afirmaţiilor despre efectele Activia şi DanActiv rămîne neschimbată.”
Deci, în cazul căror probleme de sănătate pot avea probioticele efecte? După ce s-au întâlnit la Yale pentru a revedea dovezile disponibile, un grup de 12 cercetători au concluzionat că există puternice donezi în sprijinul ideii că anumite tulpini pot reduce diareea, inclusiv în asocieri cu antibiotice. Câteva studii sugerează că anumite probiotice pot fi folositoare în cazul sindromului de colon iritabil, cu puternice rcomandări pentru Bifidobacteria infantis 35624, probioticul din suplimentul Align al Procter&Gamble. (Doi dintre membrii reuniunii au conexiuni cu Procter&Gamble iar alţi trei cu altă companie care vinde probiotice.)
O varietate de alte presupuse beneficii aduse de probiotice precum reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale, prevenirea apariţiei cariilor şi reducerea riscului de cancer, nu au fost discutate la această întrunire.
Oamenii de ştiinţă continuă să dezbată ipoteza unui beneficiu real adus sistemului imunitar de către probiotice.
“Nu există o evidenţă clară asupra întăririi sistemului imunitar general” spune Barry R. Goldin, profesor la Tufts şi unul dintre cei care au contribuit la descoperirea LGG, pentru care nu mai primeşte drepturi de licenţă.
Însă tractul gastrointestinal reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar iar studiile efectuale arată că bacteriile intestinale joacă un rol esenţial în apărararea imună. Aceste bacterii nu folosesc doar digestiei dar şi participă în mod esenţial la formarea unei bariere protectoare în interiorul intestinelor.
Grupul de la Yale, al cărui raport a apărut în numărul din iulie 2008 al Jurnalului de Gastroenterologie Clinică, a ajuns la concluzia că “răspunsul imun este în mod cert afectat de administrarea probioticelor”. Dar nu au decis dacă probioticele sunt folositoare în prevenirea generală a bolilor şi în menţinerea stării de sănătate, declarând că sunt necesare studii suplimentare. Rezultatele mai multor studii spun că administrarea anumitor probioticele reduce, împreună cu repaosul şi igiena zilnică, durata gripelor şi a răcelilor.
“Aceste descoperiri”, spun autorii articolului, “sugerează ca valoroasă introducerea probioticelor în dieta zilnică a omului sănătos cu scopul de a-l menţine sănătos”.
Consumatorii interesaţi de produsele probiotice ar trebui să caute produsele a căror etichetă specifică tulpină conţinută şi care oferă cititorilor acces liber la studiile ştiinţifice de suport. O sursă bună pentru informarea asupra efectelor variatelor tulpini probiotice este www.PubMed.gov.
http://www.nytimes.com/2009/09/29/health/29well.html?_r=2&ref=health
scris de Tara Parker-Pope